Hlavní obsah

Poslanci chystají bič na členy vlády. Účast na interpelacích má být povinná

– Praha
Novinky, zpe

Chabou docházku členů vlády na sněmovních interpelacích má vyřešit návrh poslanců Starostů a nezávislých a TOP 09. Do jednacího řádu Sněmovny chtějí zakotvit, že účast na interpelacích bude pro ministry povinná. Omluvit se budou moci například kvůli zahraniční cestě nebo ze zdravotních důvodů.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Prázdná ministerská lavice. Ilustrační foto

Článek

Návrh na povinnou účast na interpelacích předkládá poslankyně Věra Kovářová (STAN), místopředseda Sněmovny a šéf Starostů Petr Gazdík a poslanec topky Martin Plíšek. V důvodové zprávě uvádějí, že současná právní úprava ústních a písemných interpelací se jeví jako přežitá.

„Zejména v případě ústních interpelací s ohledem na časté absence členů vlády („rekordmanem” je ministr financí Babiš, který navštívil pouhou třetinu všech jednání) zcela zjevně není naplňován účel, se kterým je institut ústních interpelací v demokratickém parlamentním systému spojován,“ stojí v předloze, kterou mají Novinky k dispozici.

„Ministři si neplní svoje povinnosti,” podotkla Kovářová. „Pokládáme to za pohrdání parlamentní demokracií,” přidal se Plíšek.

Omluvit by se ministři mohli pouze ze závažných důvodů, například pokud budou v zahraničí nebo nemocní. „Návštěvy krajů před volbami nejsou důvod, proč by ministři na interpelacích měli chybět,” podotkl Plíšek.

A jak si chtějí poslanci účast členů vlády ve Sněmovně vynutit? Pokud by ministři nepřišli a nebyli by omluveni, interpelace by se v tom případě přerušily a začaly by se projednávat opoziční návrhy zákonů.

Nejhorší docházku má Babiš s Chovancem

Změnit by se měl také čas interpelací. Písemné jsou nyní každý čtvrtek od 9 do 11 dopoledne, ústní od půl třetí odpoledne do šesti. Podle poslanců by se měly prodloužit do sedmi do večera.

Interpelace byly kvůli neúčasti ministrů několikrát zrušeny. Nejhorší docházku mají ministr financí Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Nejvyšší účast má naopak ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám