Hlavní obsah

Poslanci schválili zákon o střetu zájmů

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve středu kývla na omezení střetu zájmů členů vlády. Dolní komorou prošlo několik pozměňovacích návrhů, které zřejmě omezí byznys ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Kdyby chtěl sedět i v příštím kabinetu, musel by se například vzdát ovládání médií. Průběh jednání jsme sledovali on-line.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) s místopředsedy komory při projednávání zákona o střetu zájmů.

Článek

On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

12:39 - Poslanci schválili zákon o střetu zájmů. Pro jich bylo 135. [celá zpráva]

12:34 - Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek kolegům ve Sněmovně poděkoval. „Chci poděkovat, že aspoň částečně zvítězil zdravý selský rozum a většinově jsme nepodpořili, že člen vlády nesmí vlastnit majetek,“ řekl.

Upozornil, že se na klubu shodli, že zákon jako celek poslanci ANO nepodpoří.

12:26 - Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik se pozastavil nad tím, že některé návrhy, které ve výborech prošly, se na plénu nedočkaly podpory.

„Výsledek je takový, že z toho vyšel zákon, který je o trochu lepší než zákon současný. Pozitiva převážila. Podpoříme návrh zákona,” sdělil.

12:22 - Poslanci pomalu přicházejí do sálu, za chvíli je čeká závěrečné hlasování.

12:10 - Zákon by měl nakonec projít. ODS, ČSSD, lidovci i TOP 09 by ho měli podle informací Novinek podpořit. Otazník visí nad komunisty, kteří si vzali pauzu.

12:01 - „Zákon o střetu zajmu řeší hlavně střet zájmů Andreje Babiše. Není důvod to nepřiznat. Zákon o jednom člověku není ideální. Přesto je potřebný,” konstatoval předseda ODS Petr Fiala.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Členové vlády by neměli vlastnit média, shodlo se 133 poslanců.

11:40 - „Je zřejmé, že Sněmovna učinila poměrně významný krok proti oligarchizaci země,” komentoval šéf topky Miroslav Kalousek.

11:35 - Hlasování o pozměňovacích návrzích je u konce. Sněmovna by nyní měla hlasovat o zákonu jako celku.  Komunisté si ale vzali 50minutovou pauzu na poradu klubu.

11:30 - Poslanci také rozhodli, že firmy, ve kterých má člen čtvrtinový podíl, nemohou dosáhnout ani na nenárokové dotace a investiční pobídky.

11:25 - Sněmovnou prošel návrh, že členové vlády nebudou moci vlastnit média. Pro zvedlo ruku 133 poslanců. Babišovi patří vydavatelství Mafra, pod které spadá například deník MF Dnes, server idnes.cz. Ministr financí vlastní také hudební televizní stanici Óčko a rádio Impuls.

11:16 -  Členové vlády budou moci dál ovládat firmy. Návrh poslance Chvojky, který by to zakazoval, Sněmovna v dílčím hlasování neschválila.

11:10 - Poslanci schválili pozměňovací návrh, podle kterého se člen vlády, který vlastní alespoň 25procentní podíl ve firmě, nesmí účastnit veřejných zakázek.

11:03 - Zákonodárci začínají hlasovat. Vypadá to, že procedura bude poměrně složitá.

10:50 - Návrh na opakování druhého čtení, které chtěl poslanec Schwarz, neprošel. Ze 187 přítomných poslanců bylo pro 55, proti 125.

10:46 - Rozprava se blíží ke konci, poslanci budou hlasovat o pozměňovacích návrzích.

10:39 - Poslanec ANO Bronislav Schwarz navrhl vrátit zákon o střetu zájmů do druhého čtení. Jeho myšlenku podpořil i nezařazený poslanec Karel Fiedler.

10:35 - „Ať už přijde Babiš, nebo kdokoliv jiný, střet zájmů nemá v politice co dělat, uvedla TOP 09 na Twitteru.

Foto: Malicek PRAVO, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

10:27 - „Ten zákon je namířen přímo proti našemu předsedovi,“ kritizoval poslanec Babišova hnutí Radek Vondráček. Vadí mu, že neproběhla žádná rozumná diskuse. Vytkl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že mu Babišův byznys nevadil, když s ním podepisoval koaliční smlouvu.

10:17 - Před poslance předstoupil šéf lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. „Nejsme proti tomu, aby někdo z vlády podnikal. Ale vadí nám možnost, aby se člen vlády ucházel o veřejné zakázky a žádal o dotace,“ vysvětlil postoj KDU-ČSL.

10:10 - Babiš řekl, že se nezúčastní ani hlasování o zákonu. „Možná si na památku vyfotím tabuli s výsledky,” komentoval.

10:04 - Poslanec ANO Ivan Pilný vyčetl „tradičním stranám“, že se snaží zabránit tomu, aby do politiky vstupovali úspěšní jedinci, které voliči chtějí.

Poukázal rovněž na to, že veřejné mínění se dnes neovlivňuje přes klasická média, ale spíše skrze sociální sítě a nová média.

10:03 - Před novináře přišel Babiš. Řekl, že do sálu nepůjde, zákon podle něj upírá všem podnikatelům možnost angažovat se v politice. „Nevidím důvod, když někdo vybuduje rodinnou firmu a potom by z nějakých důvodů chtěl jít do politiky, což je opravdu neskutečný zážitek na celý život, tak proč mu dopředu tradiční politické strany říkají, že nemůže. Ve světě je trend úplně opačný,” tvrdí šéf státní kasy.

9:55 - „Proč tady tuhle věc řešíme? Nechme to na voličích,” prohlásil poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

9:53 - Po Faltýnkovi si vzal slovo místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN). Hovořil o kumulaci mediální a politické moci v jedněch rukou. „To, co definuje střet zájmů, je nejvíce vlastnictví médií. Není možné, aby veřejné mínění bylo ovlivňováno vrcholným politikem,” míní Gazdík.

9:50 - Faltýnkovo vystoupení hodnotil na Twitteru vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Jaroslav Faltýnek hovoří o úspěšných lidech, jako by to byli jen miliardáři. Pro mě může být úspěšný člověk i učitel, sociolog, zdravotní sestra…,” zdůraznil.

9:45 - Babiš se jednání v sále neúčastní, ale mihl se na chodbách Sněmovny.

9:40 - Podle informací Novinek je dohoda taková, že se sociální demokraté zdrží u hlasování o Chvojkově návrhu, který se týká ovládajících osob firem. U tohoto pozměňovacího návrhu se chce zdržet i TOP 09.

9:35 - „Vaše společná touha zbavit se Andreje Babiše, vystrnadit ho politiky, znovu zprivatizovat politiku pro tradiční strany, vás sjednotila,” konstatoval na plénu šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Plíška se řečnicky zeptal, proč topka nepřišla s podobným návrhem, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg. „Neměříme stejným metrem,” podotkl Faltýnek.

9:28 - K řečnickému pultíku přistoupil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Smysl pozměňujícího návrhu je jasný. Hrát poker sám se sebou není žádná zábava,“ prohlásil.

9:23 - Slovo má stále Dienstbier. „Umím si představit i přísnější omezení střetu zájmů,” řekl poslancům. Při projednávání zákona na ústavně-právním výboru přitom měl k pozměňovacím návrhům Chvojky a Plíška neutrální stanovisko.

9:21 - Vládní předloha má mimo jiné například uzákonit, že politici by museli dávat majetková přiznání už při vstupu do politiky. Oznámení by se podávala do centrálního registru, který by měl na starosti resort spravedlnosti.

9:16 - Jako první vystoupil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Řekl, že zákon o střetu zájmů je jednou z priorit vlády v boji proti korupci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká komise ke sloučení policejních útvarů vyslechla i ministra financí Andreje Babiše.

Sám Babiš se schůze neúčastní, na ministerstvu financí jedná o rozpočtu na příští rok. V úterý Novinkám řekl, že „nesmysly Kalouska poslouchá celý rok“. [celá zpráva]

Sociální demokrat Jan Chvojka (ČSSD) navrhuje, že člen vlády nemůže být ovládající osobou obchodní korporace a nemůže provozovat rozhlas, televizi a vydávat noviny.

Poslanec Martin Plíšek (TOP 09) zase chce, aby z veřejných zakázek byly vyloučeny firmy, v nichž má nějaký člen vlády alespoň 25procentní podíl. Zároveň chce takovým firmám zakázat pobírat i nenárokové dotace a investiční pobídky.

Babiš je vlastníkem holdingu Agrofert. Patří mu také mediální dům Mafra, pod který spadají například deníky MF Dnes, Lidové noviny, rádio Impuls či hudební stanice Óčko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám