Hlavní obsah

Členové vlády nebudou moci vlastnit média, rozhodla Sněmovna

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Pokud bude chtít ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš sedět i v příští vládě, bude se zřejmě muset zbavit svých médií. Sněmovna ve středu schválila zákon o střetu zájmů, který s tím počítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

Zákon o střetu zájmů podpořilo v závěrečném čtení 135 poslanců napříč politickým spektrem. Proti bylo 37 poslanců z ANO a dva nezařazení. Hlasování si můžete prohlédnout zde.

V rámci normy prošel také návrh sociálního demokrata Jana Chvojky, že členové vlády nebudou moci vlastnit média. Ruku zvedlo 133 poslanců ze 189 přítomných. Pro hlasovala většina zákonodárců z ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, lidovci i Úsvit. Poslanci hnutí ANO byli proti. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Členové vlády by neměli vlastnit média, shodlo se 133 poslanců.

Babišovi patří vydavatelství Mafra, pod které spadá například deník MF Dnes, server idnes.cz. Ministr financí vlastní také hudební televizní stanici Óčko a rádio Impuls. Změna ohledně vlastnictví médií bude platit až pro členy příští vlády.

Je zřejmé, že se dnes učinil významný krok na obranu demokracie
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

„Podle toho, které návrhy byly přijaty, je zřejmé a jisté, že dnes se učinil významný krok na obranu demokracie a aktivní kroky proti oligarchizaci země,” komentoval předseda TOP 09 a Babišův rival Miroslav Kalousek.

Dolní komora také souhlasila s návrhem poslance Martina Plíška (TOP 09), aby firmy, ve kterých má člen vlády čtvrtinový podíl, nemohly dosáhnout na nenárokové dotace a investiční pobídky. Nemůže se také účastnit veřejných zakázek.

Tato změna bude platit pro ministry už od nabytí účinnosti zákona, která je předpokládaná od nového roku.

Ministři mohou ovládat firmy

Poslanci naopak nepodpořili návrh, který chtěl, aby členové vlády nesměli ovládat firmy.

Babiš se hlasování neúčastnil. Už dříve řekl, že ho politici nutí, aby přepsal svoje firmy na manželku nebo někoho z příbuzných.

Návrh, který také stanoví, že politici budou předkládat prohlášení o majetku už při nástupu do funkce, nyní poputuje do Senátu.

Poté ho dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Je však pravděpodobné, že prezident normu dolní komoře vrátí. Vadí mu, že předloha je šitá na míru proti Babišovi.

Anketa

Měli by mít budoucí členové vlády možnost vlastnit média?
Ano
30,5 %
Ne
69,5 %
Celkem hlasovalo 6187 čtenářů.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Reklama

Výběr článků

Načítám