Hlavní obsah

Česko není cílovou zemí migrantů, hájil Sobotka před poslanci dohodu s Tureckem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika není součástí žádné dominantní migrační trasy, počet uprchlíků v tuzemsku je nízký, řekl v úterý poslancům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ve svém vystoupení hájil dohodu Evropské unie s Tureckem. Část opozice ji naopak kritizovala a tvrdí, že Turecko EU vydírá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Počet zajištěných migrantů je dlouhodobě nízký, řádově desítky lidí měsíčně. ČR nadále není cílovou zemí migrace, nadále jsme pouze okrajovou tranzitní zemí,“ uvedl předseda vlády na plénu.

Informoval také, že vloni požádalo v Česku o azyl 995 lidí a dostalo ho 132. Nejvíce žádostí bylo z Ukrajiny, a to 392.

K omezení nelegální migrace přispěla podle Sobotky dohoda s Tureckem. „V důsledku této dohody se vážně snížil počet lidí,“ pochvaloval si premiér. Zatímco vloni v srpnu podle něj přešlo nelegálně řecko-tureckou hranici 100 tisíc lidí, letos to bylo 2800 osob,“ podotkl premiér.

Černoch: Tleskáte Erdoganovi

S jeho slovy ale nesouhlasí například opoziční poslanec Marek Černoch z Úsvitu. „Dohoda s Tureckem není nic jiného než vydírání. Erdogan (turecký prezident Recep Tayyip Erdogan – pozn. red.) chytil Evropu pod krkem, a vy mu, pane Sobotko, ještě tleskáte,“ vyčetl Černoch premiérovi.

Šéf ODS Petr Fiala souhlasí s tím, že se omezil počet uprchlíků, kteří z Turecka do Řecka přicházeli. „Ale otevřely se nové cesty,“ zdůraznil Fiala.

Premiéra vyzval, aby svolal schůzku opozičních i koaličních politiků, aby se společně domluvili na jasném postupu ohledně evropských záležitostí.

Řídící schůze Jaroslava Jermanová (ANO) poté musela bod asi na pět minut přerušit, protože v sále nebyl přítomný nikdo z vlády. Premiér odešel chvíli po svém projevu. Po přerušení schůze se do sálu vrátil, v ministerské lavici seděl sám, po chvíli se k němu připojil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Neúčast členů vlády pobouřila šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru. „Kolik ministrů tady sedí? Co je tak důležitého, že tady nemůžou sedět? Ani ministr zahraničí, ani ministr obrany, ani váš místopředseda, který si z toho nesmyslně dělá kampaň v krajských volbách,” rozčílil se.

Reklama

Výběr článků

Načítám