Hlavní obsah

Bezpečnost je priorita, shodla se Merkelová s premiéry Visegrádu

Novinky, Barbora Zpěváčková (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Před zářijovým summitem sedmadvacítky v Bratislavě se v polském hlavním městě v pátek sešli lídři Visegrádské čtyřky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Představitelé Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Německa označili za jednu z hlavních priorit Evropské unie zajištění bezpečnosti. Evropa podle nich také musí být silnější.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Zleva: slovenský premiér Robert Fico, německá kancléřka Angela Merkelová, polská premiérka Beata Szydlová, maďarský premiér Viktor Orbán a český premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky jednání potvrdilo, že téma, které Evropou rezonuje, je bezpečnost. Vnímá to podle něj i Německo.

V této souvislosti připomněl myšlenku vytvoření společné evropské armády, kterou podle něj na schůzce podpořil i maďarský premiér Viktor Orbán.

Silná Evropa

O otázkách bezpečnosti šéfové vlád hovořili již na tiskové konferenci před samotným jednáním.

„Uvědomujeme si, že musíme udělat určité změny. Lidé to očekávají. Pro Polsko je základ silná Evropa. Musíme vrátit obyvatelům pocit, že je pro ně EU podstatná,“ apelovala šéfka polského kabinetu Beata Szydlová. Poláci nyní V4 předsedají.

Byl bych pro, aby se V4 setkávala s kancléřkou častěji. Mohlo by to vést k většímu porozumění
premiér Bohuslav Sobotka

„EU potřebuje závažnou diskusi věnovanou bezpečnosti. Budeme hovořit o tom, jak reagovat na výzvy spojené s terorismem,“ řekla už před jednáním Szydlová.

Po rozhovorech předseda české vlády dodal, že politici mluvili i o brexitu. Britové by podle něj neměli protahovat oznámení o odchodu z EU. Sobotka dodal, že britská premiérka by to měla oznámit nejpozději do konce roku.

Český premiér rovněž ocenil, že jednání v tomto formátu bylo otevřenější než na Evropské radě. „Byl bych pro, aby se V4 setkávala s kancléřkou častěji. Mohlo by to vést k většímu porozumění,” dodal.

Příprava na summit v Bratislavě

Orbán kladl velký důraz na dodržování rozpočtové kázně. Zároveň si rýpnul i do evropských institucí. Ty by podle něj měly přestat politikařit.

„Ať si Evropská komise přestane hrát na politiku a vrátí se ke svým základním úkolům. Má být strážcem Maastrichtské smlouvy,“ vzkázal do Bruselu.

Nejde jen o boj proti terorismu, ale i o ekonomickou bezpečnost a posílení postavení EU jako globálního hráče v mezinárodních sporech
Robert Fico, slovenský premiér

„Chceme všichni mluvit o nové komunikaci evropských institucí a členských států,“ přidal se předseda slovenské vlády Robert Fico. Zmínil také migraci a s ní spojenou bezpečnost.

„Nejde jen o boj proti terorismu, ale i o ekonomickou bezpečnost a posílení postavení EU jako globálního hráče v mezinárodních sporech,“ zdůraznil. Prohlásil také, že věří, že bratislavský summit může změny nastartovat.

Německá kancléřka Merkelová, která ve čtvrtek navštívila Českou republiku, měla projev nejkratší. Uvedla, že bezpečnost a situace po brexitu budou hlavním tématem schůzky ve Varšavě i summitu v Bratislavě. „Lidé budou akceptovat Evropu jen tehdy, když jim slíbíme blahobyt,“ podotkla.

Reklama

Související články

Praha Merkelovou vypískala, píše německý tisk

Kancléřce Angele Merkelové se podle německých médií nepodařilo při čtvrteční návštěvě Prahy získat české politiky na svou stranu v migrační krizi. Média si...

Výběr článků

Načítám