Hlavní obsah

Merkelová se po jednání v Praze zúčastní ve Varšavě zasedání visegrádské skupiny

– Praha/Varšava

Premiéři zemí visegrádské čtyřky, včetně předsedy české vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), se v pátek sejdou ve Varšavě. Jednání se zúčastní i německá kancléřka Angela Merkelová. Tématem bude vývoj po britském referendu o odchodu z Evropské unie a reforma Unie.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová a český premiér Bohuslav Sobotka na Fakultě architektury ČVUT s představiteli českých a německých výzkumných institucí.

Článek

„Česká vláda se chce nyní soustředit především na debatu o budoucí reformě EU. Kabinet premiéra Sobotky je přesvědčen o tom, že tzv. brexit se nesmí stát dominantním tématem evropské spolupráce a že lídři 27 členských států se nyní musí plně zaměřit na důsledky britského referenda. V následujících debatách o budoucnosti EU proto česká vláda klade důraz na vnitřní a vnější bezpečnost, prosperitu a obnovení důvěry občanů v Evropskou unii,” uvedl vládní mluvčí Martin Ayrer.

Merkelová ve čtvrtek v Praze jednala se Sobotkou hlavně o spolupráci ve vědě a dopravě. Ohledně přerozdělování uprchlíků v EU se neshodli. [celá zpráva]

Pohled na řadu témat spojených s migrací je ale podobný, zejména pokud jde o ochranu vnějších hranic schengenského prostoru nebo o důraz na boj proti příčinám útěku. Oba politici se shodli na tom, že nenazrál čas pro zrušení protiruských sankcí Unie, jak po tom volá prezident Miloš Zeman. „Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení,” řekla kancléřka o názorových rozdílech na migrační krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám