Hlavní obsah

Sobotka: V boji proti IS se přímo angažovat nebudeme

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Česká republika se přímo v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS) angažovat nebude, řekl ve středu novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nepřímo tak reagoval na slova prezidenta Miloše Zemana, který řekl, že k poražení Islámského státu je potřeba zasáhnout strategická centra a že Česko disponuje speciálními jednotkami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Turecká armáda v Sýrii spustila ofenzivu. Kdyby byla Česká republika požádána o nějakou pomoc, jak by se zachovala například i v souvislosti s tím, že prezident Miloš Zeman ve středu vyzval k likvidaci mozků Islámského státu?

My se neúčastníme pozemních ani leteckých operací na Blízkém Východě, naše forma pomoci je jiná. Poskytujeme munici, výcvik pilotů, dodali jsme letouny, naše firmy dodávají i další zbraně, takže ta role ČR v koalici proti IS je velice silná.

Angažujeme se, ale neangažujeme se přímo a nebudeme se angažovat přímo. Nepředpokládám, že by tady bylo jakékoliv pozvání, abychom se účastnili operací na severu Sýrie, které realizuje turecká armáda. To je věc turecké armády.

Je to důležitá návštěva zejména pro to, co se dnes v Evropě děje
Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda vlády

Terorismus a migrace bude jedním z témat vašeho středečního setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která do ČR přijede po čtyřech letech. Co od toho očekáváte?

Je to důležitá návštěva zejména pro to, co se dnes v Evropě děje. Je to příležitost debatovat s nejvyšší představitelkou Německa, které hraje velmi důležitou roli v Evropě, o tom, jak Evropu změnit. Je to možnost diskutovat české návrhy z hlediska posílení bezpečnosti Evropy, boje proti terorismu, ochrany schengenských hranic, evropské armády, z hlediska posílení stability a prosperity v Evropě.

O čem dalším s ní chcete mluvit?

Druhým pilířem by mělo být posílení soudržnosti ekonomik. Ještě pořád máme rozdělení na země, které jsou výrazně chudší, stačí se podívat na velké mzdové rozdíly mezi Českou republikou a Německem. Chceme spolupracovat v oblasti vědy a výzkumu, stojíme o spolupráci v oblasti digitalizaci průmyslu. Budeme hovořit také o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu. V ČR se drogy bohužel vaří, v Německu se bohužel prodávají. Je důležité, aby se zlepšila spolupráce policistů na obou stranách hranice. Pro nás je také velmi důležité vysokorychlostní spojení na železnici. Potřebujeme Českou republiku napojit na síť rychlostní železnice v západní Evropě. Potřebujeme, aby Německo ten projekt podpořilo.

Jak velkou část Němců Merkelová vlastně zastupuje? Její podpora u voličů klesá.

Německo je demokratická země, paní Merkelová byla opakovaně zvolena v demokratických volbách, má stabilní většinovou vládu, která v Německu určitě dovládne až do řádných voleb, takže do dalších voleb má jasný mandát. Bude to ona a představitelé dalších zemí, se kterými povedeme diskuze, jak EU změnit, aby získala větší podporu a co je potřeba udělat pro to, aby se lidi v Evropě cítili bezpečně.

V Praze se proti německé kancléřce chystá pět demonstrací. Jak vnímáte, že někteří Češi vidí její návštěvu negativně?

My jsme svobodná země, lidé mají právo vyjádřit svůj názor a využít svobody shromažďování. Byly tady i protesty proti čínskému prezidentovi.

Německá vláda schválila novou koncepci civilní obrany, ve které jsou konkrétní doporučení lidem, co mají dělat v případě nějakého ohrožení. Myslíte si, že by měla být také změna v civilní obraně v Česku?

My děláme audit národní bezpečnosti. Máme určitá doporučení, ale každé se hodí pro jinou situaci. Když máte v Itálii zemětřesení, co vám pomůže, že máte doma konzervy a máte spacák? Každé bezpečnostní riziko s sebou přináší jinou formu reakce. Předpokládám, že v rámci auditu budou identifikována slabá místa, budou formulována doporučení, která se budou týkat i reakcí na komunální úrovni. Nevidím důvody, proč bychom to teď hned, když se Německo rozhodlo jít vlastní cestou, měli hned kopírovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám