Hlavní obsah

Přidat dřív nejen kantorům? Odbory a ČSSD tlačí na Babiše

Zatímco kantoři i nepedagogičtí pracovníci mají jisté, že se jim zvednou platy už od září místo až v lednu, zbytek státní sféry má zatím jen naději. Obory a soc. dem. ministři se podle ČT pokoušejí přesvědčit ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby na totéž našel peníze i pro policisty, hasiče či úředníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Máme zájem na tom, aby došlo k tomu, že vyšší výplata nebude od 1. ledna, ale aby byla vyplacená přibližně od září. Možné je hovořit také o říjnu letošního roku,“ řekl šéf ČMKOS Josef Středula.

Tento požadavek má podle ČT podporu i u části vlády včetně předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Učitelé si peníze bezesporu zaslouží, ale stejně tak si je zaslouží i policisté. A pokud by je (učitelé) měli dostat už od září, budu dělat všechno pro to, aby to bylo stejné pro všechny zaměstnance,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Potřeba 1,3 miliardy

Šéf resortu financí je zatím proti. „Neuvažuje se o tom a ani to nebylo předmětem jednání. Ani odboráři o tom za stolem nemluvili,“ prohlásil Babiš.

Nechal však již propočítat, na kolik by dřívější zvýšení platů vyšlo. Zatímco pro školy bude potřeba zhruba 2,5 miliardy korun, na čemž už je v koalici shoda, pro ostatní profese ve státní sféře by bylo třeba dalších 1,3 miliardy.

Babiš argumentoval tím, že kantoři na tom byli v posledních dvou desetiletích biti. „Učitelé na začátku budování tržní ekonomiky startovali se stejnými platy jako lékaři a nyní je ten rozdíl flagrantní. Proto dala naše vláda prioritu učitelům,“ řekl.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Na vážkách jsou lidovci. „Všechno je jenom otázka možností státního rozpočtu. Pro nás je důležité, aby nezůstali stranou vysokoškolští učitelé,“ podotkl šéf Pavel Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám