Hlavní obsah

Koalice už našla nového šéfa civilní kontrarozvědky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Počínaje srpnem bude mít civilní kontrarozvědka (BIS) nového ředitele. Jak už Právo informovalo minulý týden, po třinácti letech končí na vlastní žádost dosavadní šéf Jiří Lang. V čele služby ho vystřídá podle informací Práva jednapadesátiletý dlouholetý důstojník BIS plukovník Michal Koudelka. Vláda ho chce jmenovat už příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

Článek

Z Koudelkova životopisu, který má Právo k dispozici, plyne, že v tajné službě působí od dubna 1992, tehdy ještě ve federální. Posledních deset let je ředitelem odboru kontrašpionáže BIS. Původním povoláním je inženýr stavař.

V minulosti absolvoval zpravodajský výcvik u SIS (Secret Intelligence Service) ve Velké Británii a také v Kanadě, z povahy věci je držitelem bezpečnostní prověrky na nejvyšší stupeň, tedy „přísně tajné”.

Právě jeho ve čtvrtek představí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslancům sněmovního bezpečnostního výboru.

Hlavní, oč v jmenování nového šéfa tajné služby běží, je to, aby byla zachována kontinuita v její práci. Lang je připraven případně krátkou chvíli novému šéfovi tzv. sekundovat.

Podle zdrojů Práva by jmenování nového šéfa služby nemělo způsobit koaliční roztržku, jako tomu je v případě reorganizace policie, kde proti sobě stále stojí sobotkovci a babišovci. Na jménu prý panuje předběžná shoda. „Oficiální štempl“ by měl dostat nový ředitel už příští týden na jednání vlády.

Zákon o zpravodajských službách jasně připisuje tuto pravomoc právě celému kabinetu, a to po projednání v příslušném sněmovním výboru. Šéfa civilní kontrarozvědky vláda také odvolává. Na rozdíl od dalších dvou tajných služeb, z nichž civilní rozvědka (Úřad pro zahraniční styky a informace) spadá pod vnitro a vojenské zpravodajství pod obranu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Lang

Jmenování šéfa BIS přitom není závislé na stanovisku bezpečnostního výboru. Stačí pouze seznámení poslanců s novým adeptem. V minulosti se ale dosud nestalo, že by poslanci takříkajíc „hodili vidle“ do výběru nového ředitele tajné služby.

Tentokrát to platí tím spíš, že koaliční špičky dostaly od premiéra zadání, aby o nástupci Langa přemýšleli.

Obavy ze Šlachty

Mezi některými členy výboru pouze zavládla obava, aby adeptem nebyl bývalý šéf antimafiánského útvaru Robert Šlachta, který by podle svých slov rád pracoval pro stát dál, což se ovšem ukázalo jako liché.

Jmenováním nového ředitele BIS rošáda v bezpečnostních složkách neskončí. Právě proto, že Lang odchází na vlastní žádost, půjde o to, najít mu důstojné uplatnění právě ve státních službách. I proto, že lidé jeho typu detailně znají práci a postupy tajných služeb, disponují nepřebernou sumou delikátních informací, takže jejich přechod do soukromé sféry je obecně považován za minimálně nepříjemný.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už minulý týden popřel staronové spekulace, podle kterých by Lang mohl zamířit do čela Národního bezpečnostního úřadu, kde by vystřídal Dušana Navrátila.

„V každém případě tady existuje dopis pana ředitele Langa o tom, že chce opustit službu, to je oficiální informace. Ale o NBÚ nevím nic,“ řekl Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám