Hlavní obsah

Babiš ani Agrofert už nebudou moci půjčit peníze hnutí ANO

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO už si nebude moci půjčit peníze ani od svého šéfa – miliardáře a ministra financí Andreje Babiše, ani od jeho holdingu Agrofert. Sněmovnou totiž ve středu prošel pozměňovací návrh k zákonu o financování politických stran, podle kterého budou moci hnutím a stranám půjčovat jenom banky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Návrh, který říká, že půjčky politickým stranám bude moci poskytovat jen subjekt licencovaný Českou národní bankou, předložil Martin Plíšek z opoziční TOP 09. Podpořilo ho 89 poslanců ze 157 přítomných. Proti jich bylo 49, z toho 31 z hnutí ANO. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

„Znamená to, že Agrofert nebude moci do budoucna úvěrovat hnutí ANO. Takže úvěrovat politické strany budou moci pouze banky,“ řekl Novinkám Plíšek.

Hnutí ANO přitom na půjčkách od Babiše vydělává. Podle výroční zprávy hnutí z roku 2014 dostalo od Babiše 65miliónovou bezúročnou půjčku. Banky by přitom při poskytnutí úvěru požadovaly úroky i poplatky za správu.

Babiš odpoledne novinářům řekl, že mu přijatý návrh nevadí. „Chci poděkovat panu Plíškovi, že hnutí mi vrátí moje peníze, které jsem půjčoval bezúročně. A hnutí si samozřejmě půjčí peníze v bance. Tímto mu děkuji a peníze můžu smysluplně investovat,” komentoval lídr hnutí ANO.

Přijatý pozměňovací návrh se dotkne i ČSSD, která si v minulosti půjčila od vlastní společnosti Cíl stovky miliónů korun.

Žádný dar přes tři milióny

Plíškův návrh prošel v rámci novely zákona o financování politických stran. Ten stanoví, že strany a hnutí by od roku 2017 neměly přijímat od jedné fyzické či právnické osoby dary vyšší než tři milióny korun. [celá zpráva]

Babiš před sněmovními volbami v roce 2013 poslal svému hnutí přesně 29,5 miliónu korun, dalšími desítkami miliónů přispěly firmy spadající pod Agrofert.

Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman. Platit by měl od roku 2017.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby si politické strany a hnutí mohly půjčovat peníze výhradně u bank?
Ano
84,8 %
Ne
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2719 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám