Hlavní obsah

Na kampaň nebudou strany smět dát víc než 90 miliónů. A co Vodňanské kuře? namítal poslanec

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Politické strany zřejmě budou mít od příštího roku zákonem omezeny výdaje na volební kampaně. V případě voleb do Sněmovny budou moci utratit maximálně 90 miliónů korun. U dalších typů voleb s výjimkou komunálních bude tento strop nižší. Zavádí to novely volebních zákonů, které ve středu schválila dolní parlamentní komora.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek

Článek

Prošel také zákon o politických stranách, podle něho strany a hnutí nebudou moci přijímat dary vyšší než tři milióny korun.

Za krajské volby by strany a hnutí mohly dát maximálně sedm miliónů v jednom kraji. Kandidáti na senátora by podle návrhu nesměli dát za kampaň víc než 2,5 miliónu korun. Uchazeči o post hlavy státu se mají vejít do limitu 50 miliónů korun, stejný limit je také u evropských voleb. Zavedení limitů se nemá týkat komunálních voleb, a to ani voleb do zastupitelstva hlavního města.

Vláda si od normy slibuje vyšší míru transparentnosti financování volebních kampaní. Hlasovalo pro ni 95 poslanců ze 162 přítomných, proti nebyl nikdo. Novelu podpořili zákonodárci z vládní ČSSD, hnutí ANO, lidovci a opoziční Úsvit.

Komunisté a opoziční poslanci z ODS a TOP 09 se hlasování zdrželi. Kdo jak zvedl ruku, si můžete prohlédnout zde.

Omezení, které musí ještě schválit Senát a podepsat prezident, by mělo začít platit příští rok. Letošních krajských a senátních voleb se tedy týkat nebude.

A co Vodňanské kuře?

Opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09) ale podotkl, že strany mohou zákon obejít. Vadí mu, že neřeší soukromé reklamy. Připomněl spot na Vodňanské kuře ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Neřeší to například reklamu na Vodňanské kuře. Kampaň politiků v soukromých reklamách omezená nebude. Je to proto jen formální,“ míní Plíšek.

Vodňanské kuře spadá pod koncern Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Babiše. Ten v říjnu 2013, tedy necelý měsíc před sněmovními volbami, kdy zákon zakazuje politické reklamy, spustil upoutávku na Vodňanské kuře. Ve spotu vystupoval po boku hokejisty Jaromíra Jágra.

Žadný dar větší než tři milióny

Sněmovna také schválila, že politické strany a hnutí by od roku 2017 neměly přijímat od jedné fyzické či právnické osoby dary vyšší než tři milióny korun.

To omezí Babiše, který před sněmovními volbami v roce 2013 poslal svému hnutí přesně 29,5 miliónu korun, dalšími desítkami miliónů přispěly firmy spadající pod jeho Agrofert.

Kontrolu financování volební kampaně má mít na starosti nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Anketa

Souhlasíte s omezením financování předvolebních kampaní?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
Celkem hlasovalo 2678 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám