Hlavní obsah

Sobotka: ANO je nejednotné, ale s nikým jiným vládnout nechci

Právo, Karolina Brožová

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka hasí koaliční požár, který vypukl kvůli shození protikuřáckého zákona ve Sněmovně. Trojkoaliční vláda to přežije, řekl v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Už je spor mezi vámi a hnutím ANO zažehnán? Andrej Babiš tvrdil, že koalice možná dlouho nevydrží. Prý mu děláte naschvály. Přežije vláda i po pondělním jednání?

Mým cílem je, aby vláda fungovala, proto jsem svolal koaliční radu v nejbližším možném termínu.

To nebylo možné odkládat, protože jsme měli v Poslanecké sněmovně řadu návrhů, o kterých jsme se museli domluvit, aby to nedopadlo jako s protikuřáckým zákonem. A také bylo potřeba se domluvit na tom, jaký bude úkol pro ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka přes víkend, co má udělat do pondělního jednání vlády.

Jsem rád, že koaliční partneři podpořili můj návrh, aby ministr Němeček v pondělí předložil nový zákon. Je potřeba, aby spolu strany mluvily. A možná by spolu měly víc mluvit některé poslanecké kluby uvnitř.

Je zřejmé, že problém byl v klubu ANO. Byla tam frakce poslanců tolerantnějších vůči kuřákům a pak tam byla skupina hodně militantní, proti ústupkům vůči kuřákům. Tyhle skupiny se nedokázaly dohodnout. Pak se klub ANO rozdělil na tři části: jedna hlasovala pro, druhá proti a třetí se zdržela. Tím pádem ANO pro protikuřácký zákon nedodalo 30 hlasů.

Naznačil jste, že za shození zákona může tabáková lobby…

Přemýšlím, proč někteří poslanci podávali desítky pozměňovacích návrhů, které k ničemu nebyly a jen komplikovaly projednávání, a proč zákon ležel tak dlouho ve Sněmovně.

Určitě je proti němu tlak. Nejlepší proti takovému tlaku je jednotné hlasování koaličních poslanců. Nenechat se rozdělit, vlákat do procedurálních pastí. Tady se to zčásti stalo.

Protikuřácký zákon je už zralý, chci ho vyřešit v řádu týdnů, nikoliv měsíců

Partnerům jsem připomněl, že máme koaliční smlouvu, a pokud si některá strana myslí, že nějaký pozměňovací návrh je vražedný a zabije celý zákon, tak to musí říct dopředu. Kolegové z ANO nám to neřekli.

Pokud ministr Němeček do pondělí vepíše do zákona všechny pozměňovací návrhy přijaté Sněmovnou, kromě návrhu Marka Bendy (ODS), jenž zaváděl kuřárny v restauracích, nebudou paragrafy plné chyb?

Zákon byl připravován řadu měsíců. Myslím, že už je hodně zralý. Ukázalo se, které návrhy mají podporu v parlamentu, které ne. Když to shrneme a zapracujeme znění ze Sněmovny, tak v pondělí můžeme schválit nový návrh zákona. Chci hledat podporu napříč, musíme vyzvat i rozumné poslance z TOP 09, KSČM a různé nezařazené, aby návrh podpořili.

Je vůbec možné zákon schválit tak, aby začal platit od ledna 2017?

Navrhnu, abychom zákon předložili ve zrychleném režimu. Pokud to opozice zablokuje, tak aspoň zkrátíme lhůty na projednávání ve výborech. Ne aby to tam leželo dva měsíce, ale měsíc nebo 14 dní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

O zákoně všichni diskutovali hrozně dlouho, všichni ho znají, všichni si to užili, tento týden zvlášť. Chci, aby se to vyřešilo v řádu týdnů, nikoliv měsíců. Chceme, aby zákon začal platit od příštího roku.

Jaká je podle vás životaschopnost vládní koalice, když se neshodnete ani na protikuřáckém zákoně?

Já nevidím jinou alternativu. Nechci se ve Sněmovně spojovat s nikým jiným. Vláda funguje dva a půl roku v zájmu republiky a byl bych rád, kdybychom dokončili mandát do řádných voleb na podzim roku 2017.

Neberete tedy Babišovy řeči o konci koalice vážně?

Pokud má pan Babiš cokoliv, co by chtěl sdělit partnerům, nejjednodušší cesta je přijít na jednání koaliční rady. Chápu, že pan Bělobrádek nepřišel kvůli jednání v Bruselu, to se nedá zrušit.

Navíc není problém s lidovci, ale s nejednotným ANO. Andrej Babiš si mohl přeorganizovat program, a kdyby měl trochu dobré vůle, mohl se jednání rady zúčastnit. Nemusel by nám tedy věci vzkazovat přes média.

Babiše v pátek postrádala i Sněmovna. Nepromluvíte si s ním i o tom?

Je potřeba čas plánovat rozumně. Jestliže má ministr financí zákony ve třetím čtení a čeká se, že přijdou na řadu, tak je samozřejmě dobré být ve Sněmovně, aby se zákony nemusely odkládat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Ministři by měli chodit i na interpelace. Nechal jsem zhotovit i tabulku neúčasti, aby se nikdo necítil ukřivděn, a z ní je zřejmé, že Babiš má nejhorší účast. Měl by ve čtvrtek do Sněmovny chodit a vysvětlovat politiku vlády. Je to užitečné i pro občany.

Babiš by mohl mít záminku, proč případně rozbít koaliční vládu, a to je zákon o střetu zájmů. K tomu jste připojili tvrdý pozměňovací návrh, podle něhož by podnikatel nemohl být ovládající osobou ve firmách a zároveň členem vlády. Návrh má ve Sněmovně širokou podporu…

My se na koaliční radě dohodli, že budeme hledat maximální míru shody na tom, jak ta pravidla nastavit. Soc. dem. je přesvědčena, že se zákon má zpřísnit a omezit podnikání členů vlády. Za 2,5 roku jsme získali řadu zkušeností, kde evidentně rozsáhlá podnikatelská činnost člena vlády může vládě zkomplikovat život.

Teď například probíhá ping-pong mezi ministry financí a zemědělství o tom, kdo bude předkládat zelenou naftu ve Sněmovně. Nevím, proč máme takovými věcmi ztrácet čas.

Takže ČSSD za tím návrhem pořád stojí, necouvnete?

Nevím, proč to máme opakovat pořád dokola. Už jsme to řekli. Za pozměňovacími návrhy pana poslance Chvojky stojíme, náš klub je podpoří.

Celý rozhovor s premiérem Bohuslavem Sobotkou si můžete přečíst v sobotním deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám