Hlavní obsah

Babiš: Naše poslance jsem za hlasování zdrbal

Právo, rsk

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš se v rozhovoru pro Právo vyjádřil ke spekulacím o odchodu z koalice. Podle něj k tomu není důvod.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

V kuloárech se proslýchá, že v pondělí odejde ANO z koalice. Co je na tom pravdy?

Proč bychom to dělali? Nevím, jak se odchází z koalice, nemám s tím zkušenosti a nevidím pro to důvod.

Prohlásil jste, že ANO podpoří vládní návrh protikuřáckého zákona. Měl jste na mysli ten úplně původní, anebo ten, který v pon­dělí přinese ministr Němeček se schválenými pozměňovacími návrhy kromě návrhu poslance Bendy?

Nijak zásadně mě to nevzrušuje. V pondělí bude na programu jednání vlády rozpočet a ten je pro mě důležitější. Pan Němeček svým neutrálním stanoviskem k Bendovu návrhu nechal zprznit koaliční návrh. Proč se na něčem dohodneme na vládě a pak se přijímají pozměňovací návrhy? Protože zafungovala dohoda opoziční smlouvy mezi soc. dem. a ODS.

Máte stejné máslo na hlavě, protože Bendův návrh podpořilo i osm vašich poslanců.

Však jsem je za to zdrbal, oni chybu přiznali. Chybu může udělat každý, ale my jsme to aspoň řešili. V ČSSD pro Bendův návrh hlasovalo 39 lidí. A když napoprvé neprošel, tak hlasování zpochybnil šéf klubu ČSSD Sklenák. Takže nemáme máslo na hlavě.

Opět jste zapochyboval o smyslu koalice. To jste myslel vážně, nebo šlo o další planou hrozbu?

To není planá hrozba. KDU-ČSL neodsouhlasila rozšíření kompetencí NKÚ, i když je to jedna z vládních priorit, ­pre­miér naschvál svolá jednání ­ko­aliční rady na páteční ráno, lže se o čerpání eurofondů, ve vládě se dohodneme na navýšení plateb za pojištěnce o 3,5 ­mi­liardy a na veřejnosti říká premiér pět miliard, a tak dále. To je jedno s druhým, stále se politikaří. A já jsem se vyjádřil, že mě to otravuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám