Hlavní obsah

Běžte na podzim k volbám, v krajích může rozhodnout dvě stě lidí, apeloval Schwarzenberg

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současné volební prezidentské „drama“ v Rakousku je podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga důkazem, jak důležitá je účast lidí ve volbách. Řekl to na pondělní tiskové konferenci topky, kde se představili lídři krajských kandidátek do podzimních voleb. Společným tématem strany bude boj za svobodu, kterou podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska současná vládní koalice „znásilňuje“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Schwarzenberg (vpravo) a Miroslav Kalousek (oba TOP 09)

Článek

„Krajské volby jsou snad důležitější, než si většina občanů myslí. Mám smutek z toho, jak malý počet voličů k nim jde,“ řekl Schwarzenberg. V posledních krajských volbách v roce 2012 dorazilo k urnám pouze necelých 37 procent lidí.

Schwarzenberg dodal, že během víkendu navštívil Rakousko, kde probíhalo druhé kolo prezidentských voleb. Účast u nich byla přes 70 procent, ale dosud se neví, kdo zvítězil. Kandidáti mají velmi vyrovnané výsledky a rozhodovat budou doslova jednotlivé hlasy. [celá zpráva]

„V krajských volbách může dvě stě lidí rozhodnout, kdo bude mít většinu. Bohužel máme trend, že k volbám chodí méně lidí, potom v hospodě nadávají na politiku, ale sami si ani nedali tu námahu jít hodit lístek,“ zdůraznil čestný předseda strany.

Vláda znásilňuje svobodu, prohlásil Kalousek

Kalousek podotkl, že celostátním tématem jak krajských, tak senátních voleb bude svoboda. „Ta je současnou vládní koalicí znásilňována,“ prohlásil Kalousek. Dalšími tématy bude bezpečnost a boj proti extremismu, který v Česku podle Kalouska narůstá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahájení volební kampaně TOP 09

Na tiskové konferenci se představili i jednotliví lídři se svými konkrétními prioritami.

Poslankyně Jitka Chalánková, která kandiduje v Olomouckém kraji, se chce zaměřit na péči o seniory.

Prioritou pro nynějšího primátora Karlových Varů Petra Kulhánka zase bude stavba rychlostní silnice R6. Poslanec a primář krajské nemocnice v Pardubicích Jiří Skalický chce klást důraz na ochranu majetku a zdraví lidí. Na tiskové konferenci mluvil o plánu na integrovaný záchranný systém a spolupráci s dobrovolnými hasiči.

Lídři TOP 09 pro krajské volby
Jitka ChalánkováOlomoucký kraj
František GáborLiberecký kraj
Libor Honzárekkraj Vysočina
Michal KučeraÚstecký kraj
Petr KulhánekKarlovarský kraj
Vlastislav NavrátilZlínský kraj
Herbert PaveraMoravskoslezský kraj
Richard PiknerPlzeňský kraj
Jiří SkalickýPardubický kraj
Jiří ŠvecJihočeský kraj
Petr TisoStředočeský kraj
Jan VitulaJihomoravský kraj
zdroj: TOP 09

Anketa

Chystáte se jít ke krajským volbám?
Ano
92,6 %
Ne
6,4 %
Ještě se rozhodnu
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 903 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám