Hlavní obsah

Sobotka: Klíčové je udržet OKD v provozu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prioritou vlády je, aby se OKD dokázalo udržet v příštích měsících v provozu. Po mimořádném jednání předsednictva kabinetu to ve středu ráno prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Těžební firma podala v úterý sama na sebe insolvenční návrh.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Koaliční špičky se na ranním jednání shodly, že prioritami jsou pomoc zaměstnancům OKD a stabilita Moravskoslezského kraje.

„Ta situace je vážná. Nejdůležitější je, aby se OKD dokázalo udržet v příštích měsících v provozu, aby se co nejméně propouštělo a aby byly zajištěny peníze pro výplaty horníků,“ uvedl premiér Sobotka.

Dodal, že nyní záleží na soudu, který bude rozhodovat o tom, jestli nastal úpadek. „Na základě těchto kroků bude vláda jednat,“ doplnil předseda vlády.

Pokud by soud rozhodl o úpadku, fungování OKD by podle Sobotky mohlo být jednodušší. Důlní společnost by se totiž zbavila starých závazků a nemusela je splácet.

„Všichni jsme čekali, že to dopadne insolvencí. Reorganizace v rámci insolvence je dobrá zpráva pro společnost,“ komentoval šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Nový insolvenční správce podle něj musí posoudit, jestli jsou všechny závazky společnosti pravdivé.

Přispět by mohla EU

Vláda se podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) musí podílet na společném řešení, které bude výhodné pro zaměstnance. „Je jenom trošku nejasné, jestli máme být optimističtí více nebo méně,“ podotkl.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) by měl na příštím zasedání vlády představit návrh sociálního programu pro horníky, kdyby docházelo k propouštění.

V případě propouštění by zaměstnancům mohl pomoci také evropský globalizační fond. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) připravuje žádost, která by přišla na řadu, pokud by bylo během čtyř měsíců propuštěno více než 500 lidí. Kolik peněz bude vláda žádat, není ale zatím jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám