Hlavní obsah

V grilování patří Češi ke světové špičce

Právo, Stáňa Seďová

Grilovací sezóna odstartovala. S šestadevadesáti procenty obyvatel, kteří někdy v životě grilovali, patří Češi k světové špičce. Více než desetkrát ročně griluje každý čtvrtý Čech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celých 96 procent populace v České republice grilování už někdy zažilo a z toho 98 procent respondentů potvrdilo, že grilují několikrát do roka. Vyplývá to ze spotřebitelského průzkumu značky Velkopopovický kozel.

V exkluzivním průzkumu společnost Tesco zase zjistila, že Češi utratí za nákup na gril 100 korun na osobu.

Setkání s přáteli a rodinou

„Grilovačky jsou u Čechů velmi oblíbenou formou setkávání se s přáteli nebo s rodinou. Na grilu nejčastěji připravují maso, 97 procent z nich, 74 procent dělá klobásky a uzeniny, 68 procent nezapomíná na zeleninu, 55 procent volí ryby,“ řekl Právu mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Mezi produkty, které se v grilovacích speciálech objevují nejčastěji, je krkovice, grilovací klobásky či špekáčky
Petr Miklík, Kupi.cz

Nejoblíbenějšími druhy masa na grilování jsou vepřové (45 %) a kuřecí (44 %). Hovězí maso pak griluje jen 7 procent Čechů. Ale právě podíl hovězího masa narůstá. „Souvisí to i se zdravým životním stylem, kdy se stále častěji upřednostňují čisté nemarinované hovězí steaky,“ uvedla Blanka Buchelová, nákupčí masa společnosti Tesco.

„Oblíbenost grilování si uvědomují také prodejci, kteří obohacují své klasické akční letáky o maso, zeleninu a doplňky vhodné pro grilování. Mezi produkty, které se v grilovacích speciálech objevují nejčastěji, je krkovice, grilovací klobásky či špekáčky, nechybí však ani lilek či cuketa,“ uvedl Petr Miklík z Kupi.cz.

Kdo by se chtěl však uchlácholit, že ugriluje-li si hovězí či sýry nebo zeleninu, zdravě pojí, vyvede ho výživový poradce rychle z omylu. „Grilování jednoznačně nelze považovat za zdravý způsob úpravy jídla. A to kvůli vysoké teplotě, přepalování a obsahu tuku. Maso nakládáme v oleji a je také většinou tučnější, krkovička je přece jen na grilu chutnější. Pak samozřejmě ty majonézové omáčky a dipy. Na grilu většinou všechno přepalujeme, takže pak konzumujeme i takto vzniklé karcinogenní látky,“ varuje nutriční specialistka Kateřina Šimková.

Ani špekáčky s vysokým obsahem masa podle Šimkové nemůže žádný výživový terapeut doporučit, ale nějaké zdravější varianty grilování přece jen existují.

Pozor na barvu!

„Je jasné, že u nás grilování k létu patří, ale když už, tak prosím dejme si pozor na barvu. Ať nic není spálené. Ani zelenina, která jinak může být na grilu fajn. Nicméně je-li grilováno maso, doporučila bych k tomu salát ze studené zeleniny. Pokud jde o sýry určené na gril, například hermelín, to je v pořádku. Jen musí konzument počítat s tím, že tyto sýry mají vyšší obsah tuku. Takže nic pro ty, kteří hubnou,“ radí nutriční specialistka.

Na co si Češi při nákupu surovin na grilování dávají prokazatelně pozor, je maso nakládané. Podle průzkumu, který pro Tesco připravila společnost Dunnhumby, si jen devět procent zákazníků kupuje už naložené maso připravené na gril. Dokonce 65 procent lidí si připravuje samo i koření na grilování, 23 procent využívá už namíchané grilovací směsi.

Anketa

Grilovali jste už letos?
ano
70,3 %
ne, ale chystám se
18,6 %
negriluji
11,1 %
Celkem hlasovalo 5314 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám