Hlavní obsah

Vláda odmítla generálskou hodnost pro Berouna i jeho zástupce Jílka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v pondělí odmítla propůjčení generálských hodností šéfovi Vojenského zpravodajství Janu Berounovi a jeho zástupci Liboru Jílkovi. S povýšením dalších osmi vojáků ministři souhlasili, včetně šéfa generálního štábu Josefa Bečváře, který má získat nejvyšší hodnost armádní generál. Vojáky do generálských hodností jmenuje prezident 8. května nebo 28. října.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun

Článek

Vedení Vojenského zpravodajství bylo v posledních měsících kritizováno za postup v případě únosu pětice Čechů v Libanonu. Jedním z unesených totiž byl i příslušník armádní tajné služby Martin Psík. Zadržení Češi byli propuštěni 1. února po 199 dnech v zajetí. Podle spekulací tisku Vojenské zpravodajství (VZ) padlo do pasti libanonských kolegů. [celá zpráva]

Jeho práci následně kritizovali poslanci i bezpečnostní experti. Česko nakonec své zadržované občany podle informací médií vyměnilo za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda. [celá zpráva]

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si nechal zpracovat analýzu přístupu VZ, zpravodajci podle něj v případu zásadně nepochybili. [celá zpráva]

Navrhli Komorouse

Ministři v pondělí posuzovali návrh na jmenování sedmi generálů. Prezidentu Miloši Zemanovi pak navrhli povýšení Bečváře z hodnosti generálporučíka na takzvaně čtyřhvězdičkového generála.

Dále navrhli povýšení policejního prezidenta Tomáše Tuhého a šéfa hasičů Drahoslava Ryby do hodnosti generálmajorů. Oba jsou v současné době brigádními generály.

Generálem by se také měl stát ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiří Komorous. Ten je momentálně plukovníkem.

Vláda návrh na povýšení výše jmenovaných zdůvodňuje například tím, že při výkonu funkce „prokazují vysokou profesionální připravenost a všestranné praktické zkušenosti”.

Výběr článků

Načítám