Hlavní obsah

Pražské slůně prospívá a návštěvníci ho uvidí zítra. Podívejte se na něj už dnes

Novinky, Aneta Lednová
Praha

První den po narození zvládá slůně z pražské zoo lépe, než chovatelé očekávali. Středeční premiérou bylo seznámení se slonicí Tamarou, která do zahrady přicestovala v roce 2012. Tamara se okamžitě dostala do role tety a pomáhala s péčí o stokilového drobečka. Veřejnost ho bude moci poprvé naživo vidět ve čtvrtek ve vnitřní expozici.

Pražské slůně prosperuje, seznámilo se dokonce i s tetou TamarouVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Úterní porod sice proběhl bez problémů, přesto se zpočátku objevily menší komplikace, když se zdálo, že by slonice Janita své mládě nemusela přijmout. Dokonce na něj naznačila útok. Pak se ale vše urovnalo a roli matky začala plnit svědomitě.

„Slůněti se daří velice dobře. Dnes jsme dokonce přistoupili ke spojování s druhou slonicí Tamarou a proběhlo to výborně. Stala se z ní taková tetička a pomáhá Janitě s péčí o mládě. Ta má alespoň chvilku na to si oddechnout,“ popsal Novinkám vrchní chovatel slonů Jiří Javůrek.

Mládě návštěvníci poprvé uvidí už ve čtvrtek, kdy bude otevřený pavilón slonů. Zájemci do něj můžou přijít od jedenácti dopoledne. V pátek pak bude otevřený od desíti a o víkendu už od devíti.

Ještě ve středu ale pavilón zůstává zavřený, provoz se po porodu přizpůsobil nové situaci. Příslušní pracovníci pravidelně pozorují chování slůněte a případné změny. Hlídají pitný režim a také zažívání mláděte. Zatím je vše v naprostém pořádku.

Venku už snad příští týden

V následujících dnech a týdnech začne slůně poznávat další slonice. „Pokud se v příštím týdnu oteplí, bude se moci s celou sloní skupinou podívat do venkovního výběhu,“ řekl Javůrek

Nové slůně není výjimečné pouze tím, že se jedná o první stoprocentní pražské sloní mládě. Sameček je velmi cenný je i geneticky.

„Smíchala se totiž srílanská krev se samcem Mekongem, který má doposud v evropských chovech jen jednoho potomka. Ačkoliv se teď jedná o sloního samce, tak i v tomto případě je velice ceněný. Až totiž dospěje, tak do evropské populace slonů asijských přinese novu krev a geny,“ dodal Jiří Javůrek.

Pražská zoo dosud nemá pro 104 kilogramy těžké slůně jméno. Chovatelé měli s přípravami porodu a samotným narozením tolik starostí, že na hledání jména nezbyl čas.

Na porod se zahrada připravovala několik měsíců. Veškeré zkušenosti, které získali, budou moci využít opět na podzim. V tu dobu by totiž měl na svět přijít další sloní potomek. Tamara, „teta“ nového slůněte, je totiž březí.

Reklama

Výběr článků

Načítám