Hlavní obsah

Dohodu s Turky o bezvízovém styku Sněmovna nenabourá, vzkazuje vláda

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na usnesení Poslanecké sněmovny, ve kterém poslanci odmítají dohodu EU s Tureckem o bezvízovém styku, vláda ve své zahraniční politice hledět nebude. Právu to ve středu řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v Bruselu

Článek

„Těžko můžeme měnit dohodu, která už byla uzavřená na úrovni všech 28 členských zemí EU,“ poznamenal Sobotka na otázku Práva, zda ve své zahraniční politice vláda vezme usnesení Sněmovny v potaz. Za klíčový považuje fakt, že jeho postoj na summitu EU a Turecka schválila celá vláda.

Fakt, že se i někteří vládní poslanci (devět z KDU-ČSL, pět poslanců ČSSD a čtyři z ANO) v úterý na mimořádné schůzi obrátili proti postupu vlády a dohodu s Tureckem odmítli, považuje Sobotka za výjimku. „Je to otázka několika málo hlasů,“ poznamenal a zdůraznil, že Evropa se snaží dohodou s Tureckem zastavit nelegální migraci na své území.

„My jsme se dohodli v rámci EU. Tato dohoda platí, platí dohoda s Tureckem a platí závazek k Turecku. To vidíme jako klíčový krok české vlády k řešení migrační krize a na tom se nic nemění,“ dodal.

Kritika prý není oprávněná

Za neoprávněnou považuje kritiku opozice, že o migrační krizi s poslanci málo hovoří. „Téměř na každé schůzi Poslanecké sněmovny vystupuji k migrační krizi. Já myslím, že ze všech členů vlády vystupuji nejčastěji na téma řešení migrační krize. To, co nepotřebujeme, jsou plané řeči. Diskuze v Poslanecké sněmovně jsou krásná věc, ale my teď potřebujeme jasnou akci,“ dodal s tím, že o tom bude ve čtvrtek hovořit s francouzským premiérem i prezidentem.

Podobný postoj zaujal k celé věci i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Usnesení Sněmovny nemá pro vládu právní důsledek. Vyjednávací pozice pro pana premiéra byla projednána na vládě a byla vládou odsouhlasena. To je závazné. To hlasování Sněmovny má jistou politickou hodnotu, ale vládu to neváže,“ řekl Právu.

Ani v budoucnosti vláda zřejmě nebude na usnesení Sněmovny hledět. „Balík těch opatření, která teď konečně Unie přijala, je provázaný. Může se na to člověk dívat z různých úhlů, ale je strašně obtížné z toho vyndávat jen jednu část. Teď je potřeba, aby se zeslabila migrační cesta přes Balkán,“ řekl Právu ministr.

Je to demokracie, tvrdí Stropnický

Fakt, že se proti Sobotkovu kabinetu postavili i koaliční poslanci, Stropnického nevzrušuje. „Za ANO to nebylo dvoumístné číslo poslanců. Nebylo na to závazné hlasování. Je to výraz vnitřní demokracie v hnutí,“ řekl Právu.

Jenže poslanci se domnívají, že by jejich hlas měla brát vláda v potaz. „Já bych to nepřeceňoval ani nepodceňoval. Otázka bezvízového vztahu Turecka a EU nebude tak jednoduchá. Pan premiér ještě má dostatek času vydiskutovat ty věci s kolegy z V4, ale i třeba s Italy, kteří jsou k tomu také zdrženliví,“ řekl Právu poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Podle jeho mínění by měl Sobotka postoj Sněmovny v zahraniční politice prosazovat. „Ale měl by ho prosazovat i ve spolupráci s ostatními státy EU,“ řekl Právu.

Postoj vlády zklamal šéfa ODS Petra Fialu. „Nejsme ve standardní situaci. Krize, které čelíme, vyžaduje, abychom o věcech diskutovali a aby se premiér zpovídal Poslanecké sněmovně. Ale jestli ho to nezajímá, a že i když mají poslanci jiný názor než on, tak on bude prosazovat ten, který mu schválila vláda, tak to je špatně,“ řekl Právu.

Naopak čestný předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg se domnívá, že Sobotkova vláda činí správně. „Vláda by svůj postoj měnit neměla. Nemá jiné možnosti. Mám sice lehké pochyby o tom, že bude dohoda s Tureckem fungovat, ale realisticky řečeno, v tomto okamžiku nám nic jiného nezbývá. Dokud Evropa nebude schopná své hranice lépe ochránit. Hrajeme o čas. Dohoda k tomu patří,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám