Hlavní obsah

Koalice se na společném postupu v kauze Čapí hnízdo neshodla

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Koaliční strany se neshodly, zda budou pro nebo proti schválení programu mimořádné schůze Sněmovny o kauze Čapí hnízdo. Lidovci chtějí program podpořit, hnutí ANO je zatím proti, sociální demokraté se rozhodnou v úterý na jednání poslaneckého klubu. Koaliční špičky to řekly novinářům po středečním večerním jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové vládních koaličních stran Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chtěl, aby koalice našla společné stanovisko. To se však zatím nepodařilo.

„My si myslíme, že je rozumné, abychom podpořili program schůze. Snažili jsme se kolegy přesvědčit, že si nemáme nechat nabíhat od opozice, obzvláště od některých morálních autorit, které svým charakterem a čistým štítem nám jsou vzorem ve všech etických otázkách,“ komentoval schůzi předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

„K dohodě jsme zatím nedošli,“ oznámil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Klub babišovců má zatím stanovisko, že program podpořit nechce.

„Domníváme se, že vše podstatné bude řečeno na začátku schůze, kde předpokládáme, že vystoupí s přednostními právy předsedové stran a pan Babiš a odpoví na všechny dotazy, které padnou,“ řekl Faltýnek.

Babiš prý vše vysvětlí příští týden

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák uvedl, že se Babiše zeptal na dvě otázky. První z nich byla, komu patřilo Čapí hnízdo v době, kdy získalo padesátimiliónovou dotaci. Druhá se týkala majetkových změn farmy.

„Pan ministr přislíbil, že se k těmto otázkám vyjádří příští týden ve Sněmovně,“ sdělil Sklenák.

Koalice řešila i střet zájmů

Koaliční strany ve středu řešily i návrhy několika zákonů, které leží ve Sněmovně. Jedním z nich je i norma o střetu zájmů, o níž bude ve čtvrtek jednat ústavně-právní výbor.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek navrhuje, aby členové vlády nemohli být zároveň ovládajícími osobami ve firmách. Cílí tím na ministra financí a majitele holdingu Agrofert Andreje Babiše. Faltýnek ve středu oznámil, že hnutí ANO chce tento záměr ještě rozšířit.

„My se domníváme, že by bylo dobré rozšířit to na všechny funkcionáře - hejtmany, senátory... Jaký je rozdíl mezi ministrem a hejtmanem?” podotkl Faltýnek.

Sociální demokraté připravují také svůj návrh. Představit ho chtějí zítra na jednání výboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám