Hlavní obsah

Tak jak, pane ministře? Kdo tady lže? ODS se v klipu obouvá do Babiše

Právo, tin, zpe
Aktualizováno

Občanští demokraté umístili na svůj Facebook video, kde upozorňují na rozpory ve vyjádřeních vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten se teď nehlásí k farmě Čapí hnízdo, která v minulosti získala zhruba padesátimiliónovou dotaci. Okolnosti šetří česká policie, ale také evropský Úřad proti podvodům (OLAF).

ODS umístila na Facebook video, kde upozorňuje na rozpory ve vyjádření Andreje BabišeVideo: Facebookový profil ODS

 
Článek

ODS ve videu použila vystřiženou scénu z dokumentu Matrix AB, kde vicepremiér Babiš mluví na Čapím hnízdě anglicky k hostům.

„Myslím, že je to nejlepší projekt, jaký jsem kdy vymyslel,“ říká jim Babiš a pokračuje, že nápad na takové místo dostal v pražské zoo, kde s dětmi čekal ve frontě na krmení koz. Následně se ve videu objeví titulky z médií, podle kterých Babiš odmítá vlastnictví Čapího hnízda. Spot končí nápisem „Tak jak, pane ministře? Kdo tady lže?“

Videospot ODS je reakcí na podobný klip, ve kterém si pro změnu ANO dělalo legraci z občanských demokratů. Především z výroku první místopředsedkyně ODS Alexandry Udženija, že exprimátor Pavel Bém byl velký vizionář. ODS do svého spotu použila stejný hudební podkres, jako před měsícem ANO v tom svém.

Babiš řekl ve středu serveru Novinky.cz, že nemá s Čapím hnízdem nic společného, přičemž i informace z obchodního rejstříku ukazují na něj. [celá zpráva]

Ve čtvrtek Babiš Novinkám poskytl ohledně Čapího hnízda další vyjádření. „Samozřejmě že jedna z mých firem vlastní Čapí hnízdo od roku 2014,” sdělil.

Babiš: Je to kampaň proti mně

„Reagoval jsem na vaše tvrzení, že jsem přiznal vlastnictví Čapího hnízda až v roce 2014, což není pravda, protože já osobně jsem nikdy nebyl akcionářem ani vlastníkem Čapího hnízda. Stejně tak v době podání žádosti na evropskou dotaci v roce 2008 nebyla žádná firma Agrofertu akcionářem nebo majitelem farmy Čapí hnízdo,” uvedl šéf státní kasy v prohlášení.

Důkazem podle něj je, že Čapí hnízdo od roku 2008 do roku 2013 nefigurovalo v konsolidované účetní závěrce Agrofertu ověřené renomovaným auditorem.

Babiš připomněl, že projekt byl v letech 2010, 2011, 2012 celkem třikrát kontrolován ROP Střední Čechy a audity neshledaly pochybení o oprávněnosti čerpání dotace. „V dubnu 2013 byl realizován mimořádný audit ministerstvem financí ČR za doby ministrování Miroslava Kalouska, který také neshledal pochybení oprávněnosti poskytnutí dotace,” dodal Babiš.

„Po neúspěšných dlouholetých kampaních proti mně o StB, biopalivech nebo střetu zájmu je stávající kampaň, která se týká kauzy staré 8 let, další politickou objednávkou s cílem poškodit moji osobu,” uvedl.

Kampaň je podle něj pomstou některých jeho bývalých kolegů a živí ji opozice, která se na ní zviditelňuje. „Zásadně odmítám spekulace spojené s mojí osobou. Podstatné je, aby celý tento případ byl řádně vyšetřen hlavně evropským úřadem OLAF a Evropskou komisí, vzhledem k tomu, že se jedná o jejich peníze, a zároveň ale i českou policií,” napsal Babiš.

Server Neovlivni.cz ve středu upozornil, že úřady v minulosti udělily farmě Čapí hnízdo pokutu za neoprávněný způsob čerpání dotací. Úřady farmě uložily sankci ve výši 3,6 miliónu korun, která se po započtení penále vyšplhala na šest miliónů. Výbor regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy nicméně prominul 99 procent z pokuty. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám