Hlavní obsah

Spojené státy jsou šokovány, že jim ČR nevydala Fajáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velvyslanectví USA uvedlo, že je šokováno rozhodnutím české strany nevydat Alího Fajáda a Chalída el Marábího do USA. Podle velvyslanectví tím utrpí spolupráce obou zemí. Oba v USA čelí podezření z příprav vraždy zaměstnanců americké vlády nebo z pokusu použít protiletadlovou střelu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že USA by české rozhodnutí měly respektovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro

Článek

Pro takový verdikt podle americké strany neexistuje žádné ospravedlnění. Schapiro uvedl, že toto rozhodnutí povzbudí teroristy a zločince po celém světě. Mužům v USA hrozilo doživotí.

Oba Libanonce, jednoho s ukrajinským pasem a druhého s pasem Pobřeží slonoviny, propustil soud z vazby ve čtvrtek. Stále není oficiálně potvrzeno, že věznici skutečně opustili. Podle zdroje Práva se tak už ale stalo odpoledne. Předpokládá se, že odcestují do Libanonu.

Pelikán: S velvyslanectvím jsme o tom mluvili

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ve čtvrtek potvrdil, že rozhodl o nevydání Fajáda a Marábího do USA. Šlo prý i o politické rozhodnutí a záměr s americkým velvyslancem Andrewem Schapirem konzultoval a věc si vysvětlili.

„Zákon předpokládá, že toto mé rozhodnutí v takovéto věci je rozhodnutím politickým a mezinárodně-politickým," řekl Pelikán. V úvahu bral důkazy a povahu skutků obou mužů včetně informací zpravodajského rázu. [celá zpráva]

Celý text vyjádření velvyslanectví USA
Jsme šokováni rozhodnutím české vlády propustit Alího Fajáda a Chalída El Marábího. Tito muži čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, dále z pokusu získat, přepravit a použít protiletadlové střely a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci. Pražský vrchní soud se jejich případem zabýval a souhlasil s tím, že můžou být vydáni do Spojených států. Neexistuje žádné ospravedlnění toho, že tyto nebezpečné osoby byly propuštěny. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě.

USA o vydání Fajáda usilovaly, české soudy několikrát rozhodly, že bude vydán.

Oficiálně USA vydání požadovaly proto, že Fajád, Marabí a další muž, který zůstává v české vazbě, chtěli prodat kokain a zbraně agentům z amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Sobotka: USA by naše rozhodnutí měly respektovat

Premiér Bohuslav Sobotka v reakci na ostrá slova ze strany velvyslanectví řekl, že ministr Pelikán postupoval v souladu s českými zákony a Spojené státy by rozhodnutí měly respektovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám