Hlavní obsah

Sobotka: Uzavření německých hranic migraci do Česka nepřesměruje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uzavření německých hranic by neznamenalo přesměrování migrační vlny do Česka, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zdůvodnil to tím, že by vzápětí uzavřelo hranice Rakousko a silná opatření by přijalo Slovensko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Migrace by se poté přelila na Balkán, kterému by hrozily konflikty. Řešením by mohla být dohoda o hlídání jižní balkánské hranice. Sobotka to řekl v rozhovoru pro týdeník Respekt.

Po přijetí německých, rakouských a slovenských opatření by se podle Sobotky migrační proud odklonil. "Zčásti by se zastavil a zčásti by se nepochybně uzavíraly hranice jednotlivých balkánských států," řekl premiér. "Čili nemyslím si, že by uzavření německých hranic vedlo k tomu, že se uprchlická vlna přelije přes Českou republiku," dodal s tím, že Česko situaci monitoruje.

Regulace migrace

Uzavírání jednotlivých balkánských hranic by mohlo být podle premiéra spojeno s výraznými konflikty mezi balkánskými zeměmi. Sobotka proto zopakoval, že pokud nebude migraci schopno regulovat Turecko ve spolupráci s Řeckem, tak je řešením dohodnout se s Bulharskem, Makedonií a Albánií na hlídání jejich hranic. "To přirozeně také vytvoří tlak na Řecko a bude ho to motivovat k lepší spolupráci s Tureckem," dodal.

Podobně se vyjádřil v neděli v televizi Prima i ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle kterého je možné, že nová hranice na Balkáně vznikne. Ministr zároveň řekl, že souhlasí s názorem prezidenta Miloše Zemana o nedostatečné síle plánované společné evropské pohraniční stráže, která by měla mít podle návrhů nejméně 1500 členů. Nesouhlasí ale s jeho požadavkem, aby hranice hlídala armáda. Je to práce policie, řekl Stropnický.

Turecko podle Sobotky v boji s migrací ještě nevyužilo všechny možnosti. "Je velmi těžké, aby Řekové zastavili čluny, které už na moře vypluly," poznamenal s tím, že Turecko má velkou armádu a početnou pohraniční stráž.

Dohodu Evropské unie s Tureckem ohledně migrace prý nechtěl blokovat, byť kolem ní byla od počátku spousta otazníků. Pochopil prý, že na ni silně spoléhají staré členské země Evropské unie.

Sobota kritizoval EU

Sobotka Evropskou unii v rozhovoru zkritizoval za nepřipravenost na migrační krizi a za podcenění humanitárních aspektů syrské války. Vstřícné prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové z loňského podzimu bylo podle něj velkým humanitárním gestem.

"Ale paní Merkelová nedomyslela tu obrovskou ozvěnu, to obrovské echo na sociálních sítích, v ústech obchodníků s lidmi v uprchlických táborech, kteří tam rekrutují nové klienty," řekl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám