Hlavní obsah

Neposední poslanci vyrazí do Nepálu i Senegalu. Na cesty mají třicet miliónů

Právo, ada, nig

Do Japonska, Nepálu, Chile, Senegalu, Brazílie či do Indie se chystají příští rok vyjet poslanci. Na cesty mají v rozpočtu Sněmovny 29,5 miliónu korun, což je o 400 tisíc víc než letos. Záměr schválil ve středu sněmovní organizační výbor. Do nejvzdálenějších destinací vyrazí sociální výbor, který jede do Chile a zahraniční výbor, ten míří do Brazílie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Do Chile zamíří sociální výbor. Ústavně-právní výbor, který letos byl nejdál v Estonsku, si naplánoval cestu do Nepálu. Atraktivní cíle volí výbor pro životní prostředí, který si po Filipínách vybral Senegal. Zahraniční výbor zvolil Brazílii, Indii a Španělsko. Petiční výbor, jehož členové se letos pohybovali jen po Evropě, si naplánoval pro příští rok Kubu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do Ruska se příští rok chystá regionální výbor, do USA hospodářský výbor. Jedinou cestou, která vypadla z návrhů, je návštěva Austrálie, kam chtěl jet školský výbor a na kterou byly vyčísleny náklady na 750 tisíc korun. Právě to bylo podle předsedy komory Jana Hamáčka (ČSSD) hlavním důvodem, proč organizační výbor cestu odmítl schválit.

Oblíbené Chile

„Postupovali jsme stejně jako v minulých letech. Výbory daly své priority, ty byly konzultovány s ministerstvem zahraničních věcí, poté byly upraveny tak, aby se neopakovaly cesty do zemí, aby ta naše přítomnost byla rovnoměrně rozložena,“ řekl novinářům Hamáček.

Příkladem je senegalská mise výboru pro životní prostředí, která podle něho byla konzultována s ohledem na budoucí českou rozvojovou pomoc. Jak dodal Hamáček, výbor bral v úvahu i případná bezpečnostní rizika.

I přes snahu koordinovat cesty se ne vždy podaří zabránit zdvojování cest. Do některých zemí vyjedou dvě parlamentní delegace v krátkém sledu. Tak například zahraniční výbor byl začátkem prosince v Chile a příští rok tam zamíří i poslanci výboru pro sociální politiku. Oblíbenou destinací poslanců je i Izrael, kde letos byl zemědělský výbor a příští rok se tam chystá výbor pro zdravotnictví.

Zdůvodnění mlhavé

Limitem jsou finance, neboť každý výbor má sumu, kterou by neměl překročit. Náklady se pohybují od 150 tisíc korun (kontrolní výbor do Rakouska) až do 650 tisíc na cesty do asijských či jihoamerických zemí.

S objasněním cíle svých cest si většina výborů příliš starostí nedělá a uvádějí tradiční zdůvodnění: jednání s partnerským výborem a představiteli dalších institucí.

Výjimkou je rozpočtový výbor, který míří do Maroka a do Norska a na Island. Poslanci chtějí jednat o státním rozpočtu, opatřeních k podpoře ekonomického růstu či proti daňovým únikům. V Norsku se budou zajímat i o bankovní systém a o systém sociálního pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám