Hlavní obsah

Koalice v Brně se po hádkách uvnitř ANO rozpadá

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Rok po volbách se v Brně začíná rozpadat koalice ANO, Žít Brno, lidovců a Strany zelených. Impulzem ke krizi byly rozbroje uvnitř ANO kvůli Tomáši Kratochvílovi, kterého chce ANO z postu radního odvolat. V pátek ho ANO vyloučilo z hnutí. Lidovci současně oznámili, že požadavku ANO, aby na zastupitelstvu zvedli ruku pro likvidaci odbojného radního, nevyhoví. Kromě toho sami zahajují jednání se všemi demokratickými stranami v zastupitelstvu o vzniku nové koalice.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brněnský primátor Petr Vokřál

Článek

Předseda ANO Andrej Babiš k vyloučení Kratochvíla uvedl, že poškozoval hnutí.

"Na základě doporučení krajské organizace i pana primátora jsme dospěli k názoru, že pan Kratochvíl poškozuje naše hnutí, že působí proti zájmům našeho hnutí, že se chová nestandardně a na základě těchto poznatků jsme ho z hnutí vyloučili," řekl Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jádrem sporu jsou zřejmě velké peníze, které souvisí s přípravou holdingu sdružujícího brněnské městské firmy s miliardovým obratem. Přípravu měl na starosti Kratochvíl, ale podle primátora Petra Vokřála (ANO) pracoval příliš pomalu. Radní to odmítl s tím, že pravý důvod jeho odvolávání je to, že s městskými firmami má někdo zřejmě jiné záměry a že pro něj byly při přípravě holdingu rozhodující zájmy Brňanů.

Protože Kratochvíl nevyslyšel volání svých spolustraníků, aby odstoupil, mělo ho odvolat zastupitelstvo, které se schází příští týden. ANO dalo na vědomí, že počítá s pomocí koaličních partnerů s tím, že v případě neúspěchu začne jednat samo o nové koalici.

Lidovci: Nebudeme popravovat členy koalice

Proti takovému postupu ale vystoupili lidovci. „Usnesli jsme se, že radního odvolávat nebudeme, on jednal slušně a nevidíme pro to žádný důvod. Připadá nám to jako vyřizování účtů. Za celou porevoluční dobu nebyla v Brně situace, že by se odvolával vlastní radní, že by se na zastupitelstvu popravoval vlastní člen. A my takovou kulturu zavádět nebudeme,“ řekla Právu náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Upozornila, že sám Vokřál vyhlásil, že odvolání radního je pro něj zásadní, a pokud se tak nestane, kroky ANO budou tvrdé. Odkázala i na usnesení ANO, podle kterého v případě nerespektování personálních kroků koaličními partnery chce hnutí zahájit jednání o vzniku nové koalice.

„Oficiálně se rozhlížíme, jestli by se nenašla jiná platforma. ANO to napsalo černé na bílém a my chceme být připraveni. I pan primátor se netají tím, že jedná, takže jsme si povolili totéž,“ konstatovala Liptáková.

ANO má problémy s koalicemi i jinde

„Někteří individualisté jsou ochotní i poškozovat hnutí a k tomu se musíme postavit razantně, musíme to vyřídit jasně a stručně,“ vyhlásil ve čtvrtek Vokřál. Situací se v pátek zabývalo i předsednictvo ANO v Praze, Vokřál ale na dotaz Práva ohledně vývoje nereagoval.

Brněnská krize je už několikátou v pořadí, kde se koalice na radnicích rozpadá kvůli hádkám uvnitř ANO. Vleklé problémy na magistrátní koalici se nepodařilo zatím vyřešit v Praze, rozbroje uvnitř hnutí vedly k pádům primátorů v Českých Budějovicích či Ústí nad Labem. Podobně dopadla situace v Opavě nebo Hodoníně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám