Hlavní obsah

Připravujete lidem chudinskou dávku, kritizoval Kalousek zrušení druhého pilíře

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Poslanci v pátek poslali do závěrečného čtení novelu zákona o důchodovém spoření, která ruší druhý důchodový pilíř. „Připravujete rovnou chudinskou dávku,“ kritizoval během projednávání ve Sněmovně jeho zrušení místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl ministrem financí ve vládě Petra Nečase, jež druhý pilíř v roce 2013 zavedla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

Závěrečné kolo by se mohlo uskutečnit ještě v říjnu. Novela předpokládá, že druhý pilíř skončí příští rok. V rámci druhého čtení se o penzijní novele přeli poslanci opoziční pravice s koalicí.

„Princip rovnosti a solidarity nelze odehrát v jednom pilíři,“ komentoval Kalousek. V případě, že se druhý pilíř zruší, nastane podle něj princip nespravedlnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Kdo platil celý život hodně, bude brát velmi málo,“ řekl. Reforma povinného penzijního pojištění by podle něj měla umět zvážit míru zásluhovosti.

„Očekával bych, že nám předložíte nějakou svoji verzi. Žádné řešení tady není,“ přidal se s kritikou předseda ODS Petr Fiala. „Když druhý pilíř zrušíte, zůstanete veřejnosti dlužni jednu otázku. Co uděláte s těmi důchody potom?” ptal se.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Kalouskovi oponoval s tím, že druhý pilíř „nadimenzovala“ Nečasova vláda tak, že neodpovídá poptávce.

„Ukázal se být výhodný jenom pro nejvyšší příjmové kategorie. Problém důchodového systému ale není u těch, kdo mají nejvyšší příjmy. Ti jsou schopni investovat do nemovitostí a finančních instrumentů,“ uvedl předseda vlády.

Votava: Opozice brání svoje dítě

Zrušení druhého pilíře hájil i předseda rozpočtového výboru Sněmovny Václav Votava (ČSSD). „Na spoření pro důchod je potřeba motivovat lidi s menším a středním příjmem, kteří by měli dlouhodobě spořit menší částky,“ míní Votava.

„ODS a TOP 09 kritizuje, že pilíř ničím nenahrazujeme. Jinou reakci bych nečekal. Logicky brání svoje dítě,“ doplnil.

V rámci druhého pilíře mohli lidé od roku 2013 ukládat tři procenta odvodů na vlastní spoření u penzijních společností, zároveň museli dalšími dvěma procenty přispět ze svého. Využilo ho celkem přes 83 tisíc lidí. Zákonodárci už v dubnu přijali zákon, který uzavřel fond pilíře pro nové klienty.

Anketa

Jaký je váš postoj ke zrušení druhého důchodového pilíře?
Zrušení je správné, není potřeba
73,2 %
Zrušení je správné, ale měl být nahrazen jinou formou důchodového spoření
5,9 %
Měl se zachovat
20,9 %
Celkem hlasovalo 766 čtenářů.

Reklama

Související články

Poslanci nakročili ke zrušení druhého pilíře

Poslanci podpořili první krok ke zrušení druhého pilíře. Na středečním jednání schválili v prvním čtení novelu zákona o důchodovém spoření, která ukončí...

Výběr článků

Načítám