Hlavní obsah

Zeman nevidí na průjezdu ruských motorkářů nic špatného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Vatikán

Prezident Miloš Zeman nevidí nic špatného na chystaném průjezdu ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem. Dělá se z toho podle něj hysterie. Řekl to v pátek novinářům ve Vatikánu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Noční vlci chtějí uspořádat jízdu z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína a připomenout tak vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety. Polsko jim vjezd do země zakázalo. [celá zpráva]

Zeman uvedl, že neviděl nic špatného na nedávném průjezdu amerického konvoje a kritizoval ty, kteří v 500 mužích viděli americkou okupační armádu. "Stejně tak nevidím nic špatného na průjezdu motorkářů, kteří chtějí znovu dovézt ruskou vlajku do Berlína a připomenout si tak 70. výročí dobytí Berlína Rudou armádou," řekl Zeman. Podle něj se z toho "jako obvykle dělá hysterie".

O jízde motorkářů bude jednat vláda

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová potvrdila, že se pro vládu připravuje materiál se souhrnnými informacemi o průjezdu motorkářů. "Připravuje se materiál z hlediska zahraničněpolitického i z ministerstva vnitra," popsala Lagronová.

Ohlášená cesta skupiny, jež má blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, vyvolala odpor v zemích, kterými měli motorkáři projíždět. Různí političtí představitelé i aktivisté občanských sdružení ji označovali za provokaci.

"Myslím, že by se jim měla věnovat nulová pozornost," sdělil předseda vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dodal, že na motorkáře by se měli zaměřit hlavně dopravní policisté.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu.
Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina Poláků je proti akci Nočních vlků

Ruský motorkářský klub Noční vlci sice vyrazí z Moskvy do Berlína oslavit sovětské vítězství ve válce až za dva týdny, ale mezi motorkáři a polskými aktivisty...

Výběr článků

Načítám