Hlavní obsah

Polsko zamítlo jízdu Nočních vlků

– Varšava • Aktualizováno

Polsko na své území nepustí ruský motorkářský klub Nočních vlků. Podle serveru listu Gazeta Wyborza polské ministerstvo zahraničních věcí uvědomilo ruské velvyslanectví prostřednictvím diplomatické nóty, že akci oficiálně nepodpoří.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská premiérka Ewa Kopaczová označila plán jízdy Nočních vlků za provokaci.

Článek

Polská diplomacie zamítnutí vysvětlila tím, že členové gangu Noční vlci neupřesnili svůj plánovaný harmonogram a trasu, kterou se budou ubírat. Tyto informace polské úřady požadovaly z bezpečnostních důvodů.

Rusové navíc podle ministerstva svůj záměr projet přes polské území oznámili příliš pozdě, takže už ani nelze včas vydat povolení.

Ruská strana se zamítnutím oficiálního zajištění přejezdu motorkářů nesouhlasí. Důvody, které Varšava udala, jsou podle ní lživé.

Jiné tři skupiny ruských motorkářů i historického autoklubu z Kaliningradské oblasti, které se chtějí zúčastnit oslav v Berlíně a s dostatečným předstihem požádaly polskou stranu o víza, povolení dostaly.

Zeman: Je to hysterie

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt.

Když před časem ústy svého vůdce Alexandra Zaldostanova oznámili, že podniknou na oslavu porážky nacistického Německa před 70. lety jízdu přes Bělorusko, Polsko, Rakousko a Českou republiku do Berlína, kde vzdají hold padlým rudoarmějcům u pomníku v parku v berlínské čtvrti Treptow, označila to polská premiérka Ewa Kopaczová za provokaci. [celá zpráva]

Stejně následně hovořil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. [celá zpráva]

Opačný názor má ale prezident Miloš Zeman. Na chystaném průjezdu motorkářů nevidí nic špatného a z celé záležitosti se dělá podle něj hysterie, informovala v pátek ČTK. [celá zpráva]

K zákazu průjezdu přes Slovensko a ČR nově vyzvalo české a slovenské úřady sedm desítek osobností, mimo jiné exministři Michael Kocáb a Luboš Dobrovský. [celá zpráva]

Berlínské úřady zase daly najevo, že motorkářům průjezd městem nepovolí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám