Hlavní obsah

Zeman nevidí na průjezdu ruských motorkářů nic špatného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Vatikán

Prezident Miloš Zeman nevidí nic špatného na chystaném průjezdu ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem. Dělá se z toho podle něj hysterie. Řekl to v pátek novinářům ve Vatikánu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Noční vlci chtějí uspořádat jízdu z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína a připomenout tak vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety. Polsko jim vjezd do země zakázalo. [celá zpráva]

Zeman uvedl, že neviděl nic špatného na nedávném průjezdu amerického konvoje a kritizoval ty, kteří v 500 mužích viděli americkou okupační armádu. "Stejně tak nevidím nic špatného na průjezdu motorkářů, kteří chtějí znovu dovézt ruskou vlajku do Berlína a připomenout si tak 70. výročí dobytí Berlína Rudou armádou," řekl Zeman. Podle něj se z toho "jako obvykle dělá hysterie".

O jízde motorkářů bude jednat vláda

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová potvrdila, že se pro vládu připravuje materiál se souhrnnými informacemi o průjezdu motorkářů. "Připravuje se materiál z hlediska zahraničněpolitického i z ministerstva vnitra," popsala Lagronová.

Ohlášená cesta skupiny, jež má blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, vyvolala odpor v zemích, kterými měli motorkáři projíždět. Různí političtí představitelé i aktivisté občanských sdružení ji označovali za provokaci.

"Myslím, že by se jim měla věnovat nulová pozornost," sdělil předseda vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dodal, že na motorkáře by se měli zaměřit hlavně dopravní policisté.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu.
Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina Poláků je proti akci Nočních vlků

Ruský motorkářský klub Noční vlci sice vyrazí z Moskvy do Berlína oslavit sovětské vítězství ve válce až za dva týdny, ale mezi motorkáři a polskými aktivisty...

Polsko zamítlo jízdu Nočních vlků

Polsko na své území nepustí ruský motorkářský klub Nočních vlků. Podle serveru listu Gazeta Wyborza polské ministerstvo zahraničních věcí uvědomilo ruské...

Výběr článků

Načítám