Hlavní obsah

Zemanovi důvěřuje téměř polovina lidí, silnou podporu má u důchodců a voličů ČSSD i KSČM

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejdůvěryhodnějšími institucemi v České republice zůstávají starostové a obecní zastupitelstva. Prezidentovi Miloši Zemanovi nadále důvěřuje téměř polovina občanů, vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana

Článek

Prezident si udržuje důvěru u 47 procent občanů, stejný výsledek vykázal i březnový průzkum. Z něj vyplývá, že se prezident těší důvěře zejména u lidí starších 60 let, ekonomicky neaktivních, důchodců a lidí, kteří se řadí mezi příznivce ČSSD a KSČM.

Největší důvěře u veřejnosti se nadále těší starostové, kterým věří 63 procent občanů, což je ovšem o jeden procentní bod méně než v březnu. Propadu se nevyhnula ani celkově nejdůvěryhodnější instituce v ČR, a to obecní zastupitelstva, kterým důvěřuje 64 procent občanů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda si polepšila, Sněmovna stále na konci

Vládě Bohuslava Sobotky důvěřuje 46 procent dotázaných, což je o jedno procento víc než v minulém měsíci. Za vládou se v důvěryhodnosti umístila krajská zastupitelstva (44 procent) a hejtmani (41 procent).

Senátu důvěřuje 35 procent dotázaných. Horní komora parlamentu si tak v meziměsíčním srovnání polepšila o dva procentní body. Vůbec nejnižší důvěru mají občané v České republice v Poslaneckou sněmovnu, která získala 34procentní důvěru.

Celkovou spokojenost s politickou situací vyjádřilo 19 procent Čechů, drží se tak trend z poslední doby. Nespokojenost s politickou situací naopak vyjádřilo 42 procent dotázaných.

Dramatické snížení důvěry v Miloše Zemana na konci loňského roku způsobilo několik kontroverzních činů a výroků, kterých se v té době dopustil. V Hovorech z Lán pronesl několik vulgarismů, bagatelizoval také zásah ze 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Kvůli tomu proti Zemanovi v listopadu protestovaly a demonstrovaly tisíce lidí. [celá zpráva]

Důvěra obyvatel ústavním institucím (v procentech)
2/153/154/15
Prezident444747
Vláda494546
Poslanecká sněmovna363234
Senát353335
Krajské zastupitelstvo454544
Obecní zastupitelstvo666664
Starosta656463
Hejtman424241
Zdroj: CVVM

Reklama

Výběr článků

Načítám