Hlavní obsah

Nemají nárok. Poslanec se proti pokutě od kolegů nemůže odvolávat k soudu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Bývalý senátor Vladimír Dryml neuspěl se svou stížností k Ústavnímu soudu (ÚS), ve které se domáhal přezkoumání pokuty 20 tisíc korun, kterou dostal v disciplinárním řízení od orgánů Senátu. Podle ÚS má zákonodárce možnost si vybrat, zda jeho přestupek bude projednán běžně jako u každého jiného občana, nebo zda věc předloží disciplinárnímu orgánu parlamentu. V druhém případě pak ale nemá nárok na to, aby se v případě nesouhlasu s trestem obracel na soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Dryml

Článek

Dryml si trest vyslechl za útok na lékaře záchranné služby, ke kterému došlo na začátku června 2013 u Vrchlabské nemocnice, které exsenátor šéfoval. Pro pacientku v akutním stavu tam přiletěl vrtulník, aby ji transportoval na specializované pracoviště. Přestože záchranáři přistáli na heliportu, Dryml se rozčiloval, že přílet vrtulníku nebyl včas oznámen, a tvrdil, že přistál na soukromém pozemku.

Přitom se dostal do rozepře s lékařem z posádky vrtulníku, který nebyl etnickým Čechem. Na lékaře se Dryml obořil, že „pokud má takový názor, ať se vrátí, nebo ať táhne, odkud přišel“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na stížnost neměl nárok

Drymlův výrok nejprve prověřovala policie jako podezření ze spáchání trestného činu, případ ale skončil jen v přestupkovém řízení a tehdejší senátor si vybral, aby kauzu posoudil disciplinární orgán Senátu. Ten mu uložil pokutu 20 tisíc korun, kterou následně v hlasování pléna senátoři potvrdili. Dryml se následně obrátil na ÚS s tím, že u něj došlo k porušení práva na spravedlivý proces.

„Možnost volby mezi přestupkovým a disciplinárním řízením, kterou je poslanec a senátor na rozdíl od jiných občanů nadán, má dle ÚS odraz v soudním přezkumu rozhodnutí. Rozhodnutí komory parlamentu přijaté v disciplinárním řízení je projevem autonomie parlamentu, a nepodléhá tudíž kontrole ze strany soudní moci, včetně ÚS. Pokud si proto člen zákonodárného sboru dobrovolně zvolí k projednání disciplinární řízení, pak se nemůže dovolávat soudní ochrany,” konstatoval generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil

„Samozřejmě jinak by tomu bylo, pokud by se stejně jako jiní občané podrobil běžnému přestupkovému řízení,“ dodal k rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám