Hlavní obsah

Volby v Brně-sever jsou neplatné kvůli kupčení s hlasy, budou se opakovat

– Praha • Aktualizováno

Volby v městské části Brno-sever jsou neplatné, budou se proto opakovat, rozhodl Krajský soud v Brně. Soud považuje za dokázané, že desítky Romů přišly volit starostu Rostislava Hakla (ČSSD) proto, že se za hlas dostali na zábavu s jídlem a pitím zdarma. Podle soudu tak Romové nešli k volbám svobodně. Vyplývá to z usnesení soudu.

Foto: archiv Petra Hladíka

Po předložení tohoto náramku měl volič údajně dostat občerstvení.

Článek

Romové, kteří dostali za účast ve volbách náramek jako vstup na zábavu, volili ve 12 okrscích ze 45. "Soud dospěl k názoru, že došlo k uplácení voličů v takové míře, že pokud by se nestalo, nebylo by zastupitelstvo městské části Brno-sever zvoleno tak, jak bylo zvoleno," uvedl soudce David Raus.

Návrh na neplatnost voleb podal koncem října zvolený zastupitel a lídr lidovecké kandidátky v Brně-sever Petr Hladík kvůli kupčení s hlasy.

Hladíkovi se údajně ozvaly desítky lidí s podezřením na kupčení s hlasy. Svědci podle něj uváděli, že obyvatelé romské národnosti dostávali za to, že půjdou k volbám, peněžní odměnu nebo poukaz na jídlo a pití na akci, která se pořádala v nedalekém kulturním středisku.

Akci pro ně uspořádal Adam Adámek, který prý chtěl Romy jen naučit volit, aby se měli lépe. U soudu Adámek vypověděl, že pro něj bylo důležité, aby Romové k volbám přišli. „Neříkal jsem jim, koho musí volit. Když se mě zeptali, řekl jsem, že já budu volit Hakla a to jim také doporučuju," řekl dříve Adámek.

Právě k tomu soud přihlédl. „Romové starostu Hakla fakticky volili. Učinili tak proto, že jim to Adam Adámek doporučil a za účast ve volbách jim slíbil bezplatný vstup na zábavu a konzumaci zdarma," uvádí se v usnesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám