Hlavní obsah

Dva brněnští zastupitelé dali svému ANO po miliónu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plácnout se přes kapsu kvůli vlastní partaji? Pro některé poslance samozřejmost, pro jiné stranické nařízení, kterému by se nejraději vyhnuli. A někteří to také úspěšně dělají, jak vyplývá z transparentních účtů a seznamu dárců, které většina stran zveřejňuje na internetu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rozdíly to jsou někdy propastné, jak svědčí příklad z hnutí ANO, které svým zákonodárcům doporučilo do stranické kasy darovat 50 tisíc korun ročně. Přitom místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová s měsíčním platem 140 tisíc korun hrubého darovala svému hnutí 1800 a 200 Kč.

Babiš: Nutit je nemůžeme

„Ze 47 našich poslanců vyslyšelo naše doporučení devětadvacet. Nutit je, aby dávali hnutí peníze, samozřejmě nemůžeme, je to tedy na uvážení každého z nich podle jejich možností,“ řekl Právu šéf ANO Andrej Babiš.

Mezi třemi největšími dárci babišovců ale figurují tři nově zvolení brněnští zastupitelé – budoucí primátor Petr Vokřál, čtyřka na kandidátce Richard Mrázek, kteří straně dali každý milión, a šestka Tomáš Kratochvíl, jenž přispěl 400 tisíci.

Vokřál pracoval léta jako šéf mezinárodní firmy A.S.A., která se zabývá odpadovým hospodařením a působí ve střední a jihovýchodní Evropě.

Poslanci ANO se k těmto částkám ani nepřibližují. Podle seznamu dárců na internetu jen dva poslanci letos překročili padesátitisícovou sumu: místopředseda zahraničního výboru Pavel Šrámek dal sto tisíc, tedy víc než svůj měsíční příjem, a místopředseda mandátového a imunitního výboru Matěj Fichtner 85 790 Kč.

Po 50 tisících dali například poslanci Jaroslav Faltýnek, Ivan Pilný, Martin Komárek, Pavel Čihák či Radek Vondráček. Stejnou sumou přispěla i ministryně spravedlnosti Helena Válková nebo šéf hnutí Babiš, kterému však ANO na bezúročné půjčce dluží milióny za volební kampaně.

Místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný, který na sebe nedávno upozornil parkováním na chodníku, za což dostal pokutu pět stovek, daroval ANO 49 500 korun, bývalý moderátor a poslanec Stanislav Berkovec do stranické kasy nalil 20 tisíc.

Nejštědřejší v ODS dali desetitisíce

ODS na zvláštním kontě, které zřídila pro pokrytí mnohamiliónových dluhů, vybrala 3,5 miliónu. Předsedu ODS Petra Fialu, který na tento účel dal 30 tisíc, přebilo jen duo europoslanců ODS Jan Zahradil a Evžen Tošenovský, kteří věnovali 50 tisíc, jejich příjmy se ale pohybují v řádech statisíců.

Z výpisu na internetu vyplývá, že například poslanci Marek Benda či Pavel Blažek darovali 20 tisíc, zatímco Petr Bendl dal šest tisíc a Radim Holeček dva tisíce. Podle Bendy v ODS neexistují doporučené částky, které by významní funkcionáři měli odvádět do stranické kasy. „To je na každém jednotlivci. Například u transparentního účtu pro budoucnost ODS přispíval každý podle svých představ a možností,“ uvedl.

Doporučení, aby poslanci pravidelně nasypali zvláštní příspěvky do stranické kasy, vydává většina stran ve Sněmovně. Pokud se to některý poslanec rozhodne ignorovat, přímé páky na něj partaj nemá.

Různou výši členských příspěvků v závislosti na zastávanou funkci má soc. dem. „Poslanci, senátoři a ministři platí částku 50 tisíc ročně,“ sdělil Právu premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka upozornil, že krajští zastupitelé, hejtmani, poslanci a senátoři, členové vlády a jejich náměstci by podle stanov měli odvádět zvláštní členský příspěvek.

„Pokud někdo ve volbách uspěje a získá uvolněnou funkci, tak je mu doporučeno, aby přispíval tři procenta ze mzdy,“ řekl Právu. V případě základního platu poslance, který i s náhradami pobírá nejméně 80 tisíc hrubého, činí dar asi 2500 měsíčně neboli 30 tisíc ročně. Ministr s platem zhruba 120 tisíc hrubého i s náhradami by měl partaji odvádět ročně přibližně 45 tisíc Kč.

Kalousek: Peněz dám víc

Stejně vysoký doporučený příspěvek je i u TOP 09, potvrdil Právu první místopředseda Miroslav Kalousek. Poslanci TOP 09 však dávají většinou víc, například místopředsedkyně Helena Langšádlová věnovala své straně 150 tisíc, Michal Kučera letos dal 117 tisíc. V seznamech ale chybí jméno jak Kalouska, tak předsedy Karla Schwarzenberga. „Ještě mám čas, takže určitě straně peníze dám. A vždycky víc, než je doporučeno,“ řekl Právu Kalousek.

Darovat peníze KSČM je podle šéfa poslanců Pavla Kováčika léta dobrým zvykem. „Žádné částky předepsané nemáme, takže to je na mém uvážení. Letos jsem straně dal už rozhodně víc než 150 tisíc,“ řekl Právu.

Předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura sdělil Právu, že od poslanců příspěvky do stranické kasy nečeká. „Žádnou částku jsme nedoporučovali, a hlavně poslanci nepřispívají naší straně. Nemáme žádné sponzory, Úsvit financujeme ze státních příspěvků,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám