Hlavní obsah

Zeman pojede uctít památku ubodaného chlapce, možná ho vyznamená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman příští rok možná vyznamená in memoriam 16letého chlapce, který zachránil svou 17letou spolužačku před útočnicí ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou. Uvedl také, že se na místo tragédie pojede podívat. Premiér Bohuslav Sobotka ve středu dopoledne řekl, že má podezření, že v případu došlo k systémovému selhání.

Miloš Zeman uctí památku ubodaného studenta ze Žďáru nad SázavouVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Seznam vyznamenaných je v tomto roce již uzavřen, ale nevylučuji, že v příštím roce bude navržen. Pozítří se pojedu podívat na místo neštěstí. Položím tam kytičku a zapálím svíčku,“ řekl České televizi Zeman.

„Byl to záslužný čin a měl by být oceněn,“ reagoval na slova prezidenta Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jako se stávají dopravní nehody, stávají se i takové zločiny. Co mě zarazilo, je, že žena byla v léčebně, ze které byla propuštěna. Podle mě jednal lékař příliš liberálně,“ konstatoval prezident s tím, že nebezpeční zločinci by neměli být léčeni ambulantně.

Ihned po činu se objevily spekulace, že došlo k systémovému selhání orgánů státní správy. Dotčené strany to ale vyloučily. „Mám vážné podezření, že k pochybení došlo. Vláda nemůže dělat, že se nic nestalo,“ uvedl Sobotka.

Zdůraznil, že požádal ministry dotčených rezortů, aby se případem zabývali. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) má prověřit postup soudu, ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) má pověřit školní inspekci, aby se zaměřila na zabezpečení škol, a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) má za úkol prověřit práci lékařů.

Chlapec může dostat medaili Za hrdinství, která je nižším státním vyznamenáním. Uděluje se nejen za hrdinství v boji, ale také lidem, kteří zachránili něčí život nebo zabránili velkým materiálním škodám.

V roce 2011 ji dostal David Sukač, který rok předtím zachránil na jezu v Ostravě svého kamaráda. Sám však v řece zemřel.

Anketa

Bylo v pořádku propuštění psychicky nemocné ženy z ústavní péče?
Ano, soudu ani lékařům nic jiného na základě posudků nezbývalo
3,5 %
Ne, bylo to selhání státních institucí
85,5 %
Nevím, nikdo nemohl vědět, co se stane
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6334 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám