Hlavní obsah

Ředitel psychiatrie, kde se léčila útočnice ze Žďáru, rezignoval

Aktualizováno

Ivan Drábek, ředitel Psychiatrické nemocnice Opava, kde se před časem léčila šestadvacetiletá žena, která v úterý ubodala studenta ve žďárské obchodní škole a tři osoby zranila, ve středu ráno rezignoval. Novinkám to řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Ministr zdravotnictví Němeček se vyjádřil k rezignaci ředitele opavské psychiatrieVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Pan doktor Drábek přijal svůj díl odpovědnosti za tu obrovskou tragédii ve Žďáru a dnes ráno po jednání s panem ministrem rezignoval,“ řekla Čechová Novinkám.

"Vzhledem k mediálnímu tlaku, zdraví a věku jsem k dnešnímu dni rezignoval na svou funkci," zdůvodnil pak svou rezignaci ČTK sám Drábek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K události se v České televizi vyjádřil i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD): „Domlouvali jsme se i v rámci vlády, že vytvoříme tým, který tu situaci prošetří.“

Podle něj dosud musí léčebny v případě, že se uvažuje o propuštění toho kterého pacienta, ”dokladovat, proč by měl člověk v léčebně zůstat, nikoli proč by měl být propuštěn, to se musí otočit“, řekl Němeček.

Ivan Drábek obhájil v letošních komunálních volbách za KDU-ČSL post zastupitele města Opavy, z desátého místa na kandidátce ho voliči posunuli na druhé místo. Je také zastupitelem Moravskoslezského kraje.

Foto: http://kdu-opava.cz

MUDr. Ivan Drábek

Šestadvacetiletá žena z Ostravska v úterý vnikla do střední školy ve Žďáru nad Sázavou, kde pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, dvě studentky jsou zraněné, další utrpěla psychický šok, pobodaný je i zasahující policista. Útočnici policisté zneškodnili elektrickým taserem.

Ve Žďáru nad Sázavou zasahovala i policejní jednotka z elektrárnyVideo: Česká televize ČT24

Drábek v úterý potvrdil, že žena byla jejich pacientkou. V roce 2012 se pokusila ze základní školy v Havířově odvést sedmiletou školačku. Všimla si toho vychovatelka, která zasáhla. Žena ji pobodala a pak se v jedné z místností s dívkou zavřela. Dítě držela jako rukojmí. Zpacifikovali ji přivolaní policisté. [celá zpráva]

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Škola, ve které žena mladíka ubodala

Trestní stíhání bylo kvůli psychické poruše zastaveno, žena skončila v opavské léčebně.

Anketa

Bylo v pořádku propuštění psychicky nemocné ženy z ústavní péče?
Ano, soudu ani lékařům nic jiného na základě posudků nezbývalo
3,5 %
Ne, bylo to selhání státních institucí
85,5 %
Nevím, nikdo nemohl vědět, co se stane
11 %
Celkem hlasovalo 6334 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám