Hlavní obsah

V Havířově jde vítězná ČSSD do opozice, v čele města budou komunisté a ANO

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov
Aktualizováno

Koalice KSČM, ANO a Hnutí pro Havířov (HpH) povede v následujících čtyřech letech Havířov, druhé největší město Moravskoslezského kraje. V úterý odpoledne se na tom dohodli zástupci zmíněných stran. A to přesto, že komunální volby v Havířově vyhrála ČSSD.

Foto: Hnutí ANO

Havířovský lídr hnutí ANO Josef Bělica

Článek

Sociální demokraté dostali ve volbách 25,91 procenta hlasů a obsadí 15 ze 43 křesel v zastupitelstvu. Druhé KSČM dostalo 22,89 procenta a bude mít 13 zastupitelů a ANO s 18,71 procenta hlasů získala 10 zastupitelů. Hnutí pro Havířov a KDU-ČSL budou mít tři respektive dva zastupitele.

Dohodu o koalici potvrdili v úterý odpoledne lídři všech tří stran. „Mohu to potvrdit, smlouva byla podepsána, teď se bude pracovat na programovém prohlášení,“ řekl lídr komunistů Daniel Pawlas s tím, ani jedna ze stran si nediktovala zvláštní podmínky.

Foto: KSČM

Lídr komunistů v Havířově Daniel Pawlas

V jedenáctičlenné radě bude mít pět míst KSČM a ANO, jedno místo připadne HpH. Primátorem se stane někdo z komunistů, nejspíše Pawlas. „Jako lídr asi ano, samozřejmě to rozhodne klub, ale je to velmi pravděpodobné,“ řekl.

Spolupráce s komunisty bude pro ANO výhodná

Každá ze stran bude mít jednoho náměstka, uvedl lídr havířovského ANO Josef Bělica. „Spolupráce s KSČM a HpH nám připadá pro naše voliče výhodná,“ zdůvodnil dohodu Bělica a dodal, že za krátkou dobu našlo ANO s komunisty a HpH řadu programových průniků.

„KSČM nás oslovilo bezprostředně po volbách, žádný jiný partner se neozval,“ nastínil, proč jde ANO do koalice s komunisty. Navíc celostátní doporučení bylo prý v tom smyslu, že koalice na místní úrovni se mají domlouvat podle toho, jaké partnery hnutí proti sobě má. „Je důležité to, co je dobré pro město, a proto jsme se tak rozhodli,“ doplnil Bělica. Zatím není jasné, kdo bude náměstkem za ANO. „To bude teprve předmětem jednání našeho klubu.“

Jednají o programu

Komunisté podle Pawlase zvážili eventuální nabídky, které se rýsovaly. „V úvahu připadalo několik variant a náš městský výbor se jednomyslně přiklonil k variantě s ANO a HpH. Domnívá se, že tato trojkoalice může nejlépe naplnit náš volební program,“ vysvětlil volební lídr KSČM. V minulém volebním období byl náměstkem pro sociální rozvoj.

Také lídr HpH Ivo Tarkowski, který však ve volbách propadl o tři příčky a je prvním náhradníkem, trojdohodu potvrdil. „Je podepsaná, jména nejsou. Budeme teď pracovat usilovně na tom, abychom se setkali a střetli a dohodli v rámci toho, co se uzavřelo. Budou padat jména, budou padat programové záležitosti na stůl. Jednání myslím bude velice intenzivní,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám