Hlavní obsah

Sobotka: Česko je na případy eboly připravené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavkov u Brna

Bohuslav Sobotka, který v pátek ve Slavkově odvolil, se tentokrát nevyjadřoval jen k volbám, ale také k nejpalčivější otázce, která ze zdravotnického hlediska hýbe společností. Ke smrtelné horečce ebola.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Slavkově u Brna

Článek

„Poslední případ ohrožení, který se naštěstí nakonec nepotvrdil jako případ eboly, ukázal, že principy ochrany zdraví jsou u nás nastaveny v podstatě správně a velmi dobře,” uvedl český premiér.

„Máme připravené kapacity, kde jsme schopni lidi s nákazou izolovat a léčit bez rizika pro personál," dodal Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve středu se podle něj sejde Bezpečnostní rada státu, která se bude zabývat i ohrožením smrtelným virem.

 Reagoval na muže s příznaky eboly

Sobotka tak reagoval na případ muže, který ve čtvrtek přišel do nemocnice Na Homolce s tím, že má už pět dní čtyřicetistupňové horečky a před 22 dny se vrátil z Libérie.

Lékaři okamžitě pochopili, že se může jednat o ebolu a po konzultaci s hlavním hygienikem nemocného muže nechali převézt do nemocnice Na Bulovce, kde se nachází klinika infekčních parazitárních a tropických nemocí, která je mimo jiné specializovaná na příjem pacientů s ebolou.

V pátek ráno naštěstí lékaři zjistili, že pacient není nakažený ebolou. V odpoledních hodinách se potvrdila informace, že pacient trpí malárií, kterou už v minulosti prodělal třikrát. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám