Hlavní obsah

Starostové dali šanci dohodě s TOP 09 a ODS

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové a nezávislí (STAN) dají ještě šanci dohodě TOP 09 a ODS o společném postupu v podzimních senátních volbách. Vedení hnutí se ve středu večer dohodlo, že se pokusí do konce června najít s kolegy s TOP 09 shodu na jménech senátních kandidátů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda STAN Martin Půta

Článek

„Domluvili jsme se, že nechceme dostat do situace, že se s TOP 09 nedomluvíme a proto budeme ještě do konce června o jménech diskutovat,“ řekl Právu předseda STAN a liberecký hejtman Martin Půta.

Jak upozornilo ve středu Právo starostům se plán prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na sblížení pravice v podzimních senátních volbách příliš nelíbí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kalousek se se šéfem ODS Petrem Fialou už neformálně domluvili, že zhruba ve třetině z 27 obvodů nenasadí kandidáty proti sobě, aby zvýšili jejich šance proti levicovým soupeřům. To se má týkat hlavně severních Čech a severní Moravy, kde nejvíc bodují sociální demokraté.

Starostům se dohoda pravice nezamlouvá

Starostům ale někde tato dohoda nejde příliš pod vousy. „Jsem zastáncem toho, abychom podepsané dohody dodržovali, ale nejsem si zcela jistý, že součástí smlouvy s TOP 09 je i dohoda s ODS,“ řekl Právu ještě před schůzkou vedení STAN Půta. Ten letos převzal vedení hnutí po Petru Gazdíkovi a již při nástupu oznámil, že chce hnutí více osamostatnit s vyhlídkou, že do příštích sněmovních voleb by mohlo jít i bez smlouvy s TOP 09.

Starostové mají potíž hlavně v České Lípě, kde za ně chce do Senátu kandidovat starosta obce Okrouhlá Jiří Vosecký. Odmítají proto podporovat bývalého senátora ODS Karla Tejnoru, jenž je zároveň radním v České Lípě a na podzim tam chce být starostou.

Půta nechtěl konkrétního kandidáta komentovat. „Obecně ale mohu říci, že si nedovedu dobře představit, že budeme zároveň někoho podporovat v senátních volbách a zároveň proti němu kandidovat na starostu, to je dost schizofrenní situace,“ poznamenal hejtman.

Nadšení nepanuje ani v ODS

Kalousek připustil, že se problémy objevily, ale i tak je spokojen, že si s ODS plácli. „Problémy jsou vždy, ale mohu říci, že dohoda bude uzavřena,“ řekl v úterý Právu.

Podle Fialy jde o historicky první ujednání s TOP 09, přičemž obě strany musely ustoupit.

„Dohoda naráží na řadu překážek. Nejsme na to zvyklí a netajím se tím, že v ODS tu dohodu v místech, jichž se týká, příliš nevítají. Ale věřím, že dobrá vůle bude slavit úspěch,“ uvedl Fiala. Dodal, že ODS zřejmě nenasadí kandidáty ve čtyřech obvodech a TOP 09 a STAN také ve čtyřech. Jak už Právo informovalo, jedním z takovýchto obvodů je Rakovnicko a Lounsko, kde by TOP 09 měla podpořit kandidáta ODS, ředitele rakovnického gymnázia Luďka Štíbra.

Ten půjde do boje proti ministru školství Marcelu Chládkovi, který tu bude za ČSSD obhajovat mandát.

Reklama

Výběr článků

Načítám