Hlavní obsah

Lidovci, Starostové a zelení půjdou do boje o magistrát společně. Lídrem je Štěpánek

Novinky, Václav Lang
Praha

Strana zelených, Starostové a nezávislí a lidovci postavili pro podzimní pražské komunální volby společnou kandidátku, jejímž lídrem je někdejší pražský radní Petr Štěpánek (SZ). Tři pražští šéfové těchto tří stran zahájili kampaň příjezdem na trojkole na Václavské náměstí.

Foto: Václav Lang, Novinky

První tři kandidáti přijeli na zahájení kampaně na trojkole. Zleva Jana Plamínková (STAN), Petr Štěpánek (SZ) a Jan Wolf (KDU-ČSL)

Článek

„Rozhodli jsme se Pražanům předložit koaliční projekt již před volbami, aby pak nebyli čtyři roky vystaveni měnícím se koalicím, jak to dosud předváděly TOP 09, ODS a ČSSD. Jsme hodnotové strany a spojují nás společné hodnoty,“ uvedl k společnému projektu kandidát na primátora Petr Štěpánek.

Tomu bude záda krýt předseda pražských lidovců Jan Wolf a předsedkyně pražských Starostů a nezávislých Jana Plamínková. Z nižších pozic kandidují například místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický (SZ), porodní asistentka Ivana Königsmarková nebo čerstvě zvolený europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Komunálně nejkompetentnější kandidátka”

Podle Štěpánka se jedná o „komunálně nejkompetentnější kandidátku v historii města“, neboť se skládá z řady dlouholetých komunálních politiků. V případě Stanislava Polčáka, který brzy zasedne v Evropském parlamentu, se neobávají případné kumulace funkcí. Na kandidátce je podle Plamínkové spíš jako morální podpora a nepočítá se s tím, že by přeskákal až do zastupitelstva.

Kampaň odstartovala symbolicky v horní polovině Václavského náměstí na úrovni ulic Opletalova a Ve Smečkách. Wolf upozornil, že právě „Václavské náměstí symbolizuje ty věci, které chceme v Praze změnit“. Ukázal přitom do čtyř stran náměstí s tím, že zatímco ulice Ve Smečkách je známa kauzami ohledně vykřičených domů, na rohu protější Opletalovy se zase vede dlouholetý spor o zbourání historického domu. V horní části náměstí pak vede kritizovaná magistrála, zatímco jeho spodní konec bojuje s hernami.

Prioritami trojkoalice má být zejména stanovení jasných pravidel územního plánu Prahy, která nebudou upřednostňovat developery před občany, výstavba škol, školek a domů pro seniory a spravedlivé přerozdělování financí mezi městskými částmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám