Hlavní obsah

Hejtman Zimola složí poslanecký mandát

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, val

Jihočeský hejtman a poslanec ČSSD Jiří Zimola složí k poslednímu březnu mandát poslance a zůstane pouze hejtmanem. Rozhodl se tak i kvůli tomu, aby utnul řeči o kumulaci funkcí. Nahradit by jej měla Vlasta Bohdalová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Článek

„Konstatuji, že jsem se k datu 31. března rozhodl rezignovat na tento svůj poslanecký mandát a nadále se plně věnovat funkci hejtmana Jihočeského kraje,“ oznámil Zimola ve středu odpoledne na tiskové konferenci.

Důvodů pro toto rozhodnutí je podle něj několik. Mimo jiné i znechucení nad neustálým popotahováním za kumulaci funkcí. „Ačkoliv mě k tomu nenutí žádná zákonná povinnost, ctím pravidla, vždy jsem je ctil a ctít je hodlám i nadále. Hluboce se mě dotýkaly nepravdivé spekulace o touze po mnoha funkcích nebo dvou platech. To nikdy nebylo mou motivací,“ vysvětlil.

Své rozhodnutí prý pečlivě zvažoval. „Neutíkám před odpovědností, ale došel jsem k závěru, že jako hejtman budu svému regionu platnější,“ prohlásil s tím, že jako hejtman bude kolegům z ČSSD nápomocnější i v nadcházejících komunálních a senátních volbách. Jeho rozhodnutí má přispět i ke „zklidnění stále ještě rozhádaných emocí uvnitř ČSSD“.

Na jeho místo nastoupí bývalá poslankyně Vlasta Bohdalová. Ta už posledních několik týdnů fungovala jako Zimolova asistentka, aby byla připravena rychle se zhostit jeho místa.

Foto: René Fluger, ČTK

Vlasta Bohdalová (ČSSD)

Co se týče dalších hejtmanů-poslanců, Zimola ponechává rozhodnutí na nich. „Nevím, to bych spekuloval,“ odpověděl na dotaz, jak se jeho kolegové rozhodnou ohledně souběhu funkcí.

Ostatní se nevyjádřili

Zákon sice nezakazuje souběh těchto funkcí, ale ČSSD usnesením svého výkonného výboru už loni vyzvala členy, aby funkce nekumulovali. Na rozhodnutí dostali půl roku. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Zimolův krok uvítal.

Hejtmani v únoru oznámili, že si ponechají čas na rozmyšlenou až do 26. dubna.

Jde o jihomoravského hejtmana Michala Haška, karlovarského Josefa Novotného a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka.

Zimola, který patří k nejoblíbenějším představitelům krajů, opakovaně prohlašoval, že jednu z funkcí opustí. Ostatní se zatím nevyjádřili. Společně pouze před měsícem oznámili, že připraví zákon o klouzavém mandátu a řešení souběhu veřejných funkcí a platů.

Poslanci a senátoři, kteří současně zastávají funkce v komunální politice, mají totiž nárok na oba platy. Návrh hejtmanů by tento souběh měl omezit.

Podle Zimoly už je tento návrh připravený. V blízké době by jej měli posoudit v ČSSD, poté jej postoupí do Poslanecké sněmovny.

Sobotka rozhodnutí vítá

Premiér Bohuslav Sobotka Zimolovo rozhodnutí ocenil. „Vítám dnešní rozhodnutí Jiřího Zimoly vzdát se poslaneckého mandátu, a ukončit tak souběh funkcí poslance a hejtmana, který od dubna vyloučí vnitřní pravidla ČSSD,“ prohlásil.

„Jde o realizaci závazku, který sociální demokraté jasně deklarovali už před loňskými sněmovními volbami. Přeji Jiřímu Zimolovi hodně úspěchů v náročné pozici hejtmana Jihočeského kraje a jako předseda ČSSD se těším na další vzájemnou spolupráci,“ dodal Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám