Hlavní obsah

Josef Novotný ml.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Bývalý poslanec, bývalý hejtman Karlovarského kraje a vášnivý sportovec je Josef Novotný ml. (ČSSD). Původní profesí pedagog s aprobací pro matematiku a tělocvik působil na střední škole nejprve v Karlových Varech a posléze v Sokolově. Později pracoval jako referent na generálním ředitelství Hnědouhelných dolů Sokolov, od roku 1998 byl ředitelem střední školy v Sokolově.

Do listopadu 1989 byl členem KSČ, absolvoval také Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VÚML).

Do politiky se vrhl až v roce 2002, kdy byl zvolen jako nezávislý za ČSSD radním a zastupitelem Sokolova. O rok později vstoupil do sociální demokracie. Brány vysoké politiky se mu otevřely v roce 2008, kdy se stal hejtmanem Karlovarského kraje.

O dva roky později byl zvolen ze 13. místa kandidátky poslancem a o tři roky později mandát obhájil. Ve volbách v roce 2017 už nekandidoval.

V roce 2014 se mu nepodařilo obhájit mandát zastupitele Sokolova, a tak v této funkci po 12 letech skončil.

Hejtmanem byl až do roku 2015 poté, co v listopadu 2014 prohlásil, že se funkce vzdá na základě usnesení karlovarské okresní konference, aby se rozhodl mezi funkcí poslance a hejtmana.

V září 2015 oznámil, že vystupuje z ČSSD. Důvodem byla situace v karlovarské organizaci strany, v poslaneckém klubu strany však zůstal.

V krajských volbách v roce 2016 kandidoval do zastupitelstva Karlovarského kraje za Volbu pro Karlovarský kraj (VOK), ale neuspěl, a tak svůj mandát neobhájil.

Mimo svou profesní kariéru se celý život věnuje sportu, zvláště volejbalu. Jako hráč působil na ligové úrovni, v pozici trenéra vede mládežnický celek v Sokolově a reprezentační tým kadetů České republiky. S reprezentací například vybojoval v roce 1999 bronz na mistrovství Evropy.

Články k tématu