Hlavní obsah

Legalizace prostituce vyvolá ve Sněmovně znovu pozdvižení

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslancům přistál na stole evergreen − návrh zákona o regulaci prostituce. Ten by sice zahnal kněžky lásky z ulic do soukromí, ale současně by znamenal uznání prostituce jako živnosti. Proti této částečné legalizaci obchodu s bílým masem se už zvedá mezi politiky odpor, ačkoli by zákon přinesl daňové výnosy i zdravotní dohled nad rizikovými skupinami osob.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Předlohu poslalo Sněmovně pražské zastupitelstvo, které si od schválení slibuje vymýcení sexuálních služeb z veřejných prostranství i kontrolu lidí, kteří se jimi živí. Kdykoli se ale poslancům do rukou dostal návrh, který nějak prostituci legalizoval, vzbudil poprask.

„Pokusy o absolutní vymýcení prostituce byly dosud neúspěšné,“ přiznali pražští zastupitelé v odůvodnění návrhu, žádají však nastavení pravidel pro tuto činnost.

Když před devíti lety s obdobným návrhem přišel tehdejší soc. dem. ministr vnitra František Bublan, zazněl silný protiargument − mezinárodní úmluva, k níž se již v 50. letech ČSR připojila a zavázala se prostituci nelegalizovat.

Poslanci ji ale tehdy odmítli vypovědět, a tak Bublanův návrh spadl pod stůl. Argument se nezměnil, přesto by návrh podle průzkumu Práva poslancům nebyl proti srsti.

Lidovci by kývli

I tentokrát budou proti schválení zákona zcela jistě opoziční KSČM i TOP 09, pochopení bude těžké hledat také v ODS. Koalice by ale měla sílu návrh prosadit.

Klíčový může být postoj čtrnácti vládních lidoveckých poslanců, kteří jsou tradičně na jakoukoli podobu legalizace prostituce citlivější než jiné strany. Ale KDU-ČSL se podnětu z Prahy tentokrát nebrání.

„Je potřeba být realisty – prostituce se ze společnosti vytlačit nedá, není možné ji tabuizovat,“ řekl Právu místopředseda lidovců a sněmovního sociálního výboru Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Zprůhlednění ve smyslu pravidelných kontrol a důsledné funkce státu, který by dohlížel, aby byla prostituce podrobena pravidlům, je krokem k eliminaci obchodování s bílým masem či k omezení šíření pohlavních chorob,“ dodal. Očekává k tomu ještě odbornou diskusi.

Kalousek: Legalizace udělá ze státu pasáka 

Naopak podle šéfa klubu TOP 09 Miroslava Kalouska by se stát schválením zákona pasoval do role pasáka.

„Jsme konzervativní strana. Nemůžeme připustit, že by to nejodpornější ponižování ženské důstojnosti mohlo být někdy uznáno za živnost. Živnost je důstojné podnikání. Pokud by to bylo uznáno za živnost, tak stát sám sebe korunuje na největšího pasáka. A já nechci být poslan­cem ve službách největšího pasáka,“ řekl Kalousek.

Ani Marek Benda (ODS) nepovažuje za přijatelné, aby se stát stal kuplířem. „Stát by z prodeje vlastního těla a vlastní duše profit mít neměl,“ prohlásil.

Podle něho by se žádným zákonem nevymýtily nebezpečné jevy napojené na prostituci, a stát by stejně pod kontrolu nedostal celý „legální trh s prostitucí“.

Komunisté jsou ze stejných důvodů také proti. „Takový návrh nemůžeme nikdy podpořit. Nebudeme ze státu dělat pasáka,“ podotkl pro Právo šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něho by si ČR jeho schválením uřízla mezinárodní ostudu.

Podle ČSSD unikají peníze a chybí kontrola

Šéf sociálního výboru Jaroslav Zavadil (ČSSD) označil regulaci prostituce za potřebnou, protože státu unikají velké peníze a chybí kontrola. „Podřídit prostituci pravidlům, jako jsou povolení, zdravotní prohlídky, evidence, zákaz provozování na veřejných místech, to jsou věci, které určitě podpořím,“ řekl Právu.

Také šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek je přesvědčen, že „obecná pravidla pro tuto činnost, kterou se nedaří vymýtit, by se stanovit měla“. Po odborné diskusi volá šéf klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Odborníci nás mohou nasměrovat k tomu, abychom nenadělali více škody než užitku,“ sdělil Právu.

Registr prostitutek by vedlo ministerstvo průmyslu

Pražský návrh počítá s tím, že by prostituci mohli ženy i muži provozovat pouze na základě povolení místního úřadu. Průkaz by mohli získat za tisíc korun bezúhonní lidé nad 18 let. Podmínkou by byla účast na zdravotním pojištění a pravidelné zdravotní prohlídky. Průkaz by platil rok, s možností každoročního prodloužení.

Správcem registru prostitutek a nevěstinců se má stát ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zákon počítá se zákazem pouliční prostituce. Kněžky lásky by se musely uchýlit buď do nevěstinců, nebo do soukromých bytů. Jejich majitelé by museli mít zvláštní povolení, jehož platnost by se musela vždy po pěti letech obnovovat.

Kontrolu by dělali policisté, strážníci i pracovníci úřadů. Mohli by požadovat od všech osobní doklady i povolení k provozování prostituce.

Nevěstince dál od škol i kostelů

Nevěstince i zmíněné byty by nesměly být v okruhu 150 metrů od budov státních orgánů, krajských nebo obecních úřadů, zastupitelských úřadů, škol, zdravotnických a sociálních zařízení, výchovných ústavů, dětských hřišť, kostelů, hřbitovů, krematorií nebo národních kulturních památek.

Obce by mohly vyhláškou určit místa, kde se prostituce nesmí provozovat vůbec, a omezit i provozní dobu. Domy by nesměly budit vzhledem pohoršení ani narušovat veřejný pořádek.

Obce by mohly omezit také velikost vykřičeného domu. Jejich majitelé by navíc odváděli zvláštní poplatek. Za metr čtvereční v domě by platili 1500 korun ročně, u bytu 500 korun za metr.

Návrh zákona obsahuje také pokuty za porušení pravidel, které mohou dosáhnout u soukromých osob až 50 tisíc korun, u provozovatelů nevěstinců až dvou miliónů korun.

Výběr článků

Načítám