Hlavní obsah

Jaroslav Zavadil

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Déle než tři roky z pozice šéfa největší odborové centrály ČMKOS Jaroslav Zavadil svými mnohdy nevybíravými výroky kritizoval vládu Petra Nečase. Po jejím předčasném konci a ohlášení nových voleb se rozhodl kandidovat za opoziční ČSSD. Ta z něj udělala lídra pražské kandidátky a Zavadil byl zvolen poslancem. V roce 2017 poslanecký mandát neobhájil.

Zavadil (1944) zasvětil velkou část života odborové činnosti. Kariéru odborového předáka zahájil v roce 1989 jako předseda ZO OS KOVO Stavostroj a.s., v Novém Městě nad Metují. V letech 1994 až 1997 zastával funkci místopředsedy OS KOVO, který sdružuje pracující v kovoprůmyslu a je největším svazem v ČMKOS.

V dubnu 1997 se Zavadil stal místopředsedou nejsilnější odborové centrály ČMKOS, kterou tehdy vedl Richard Falbr. Funkci obhájil dvakrát (v roce 2002 a 2006), kdy už v čele ČMKOS stál Milan Štěch. Toho nahradil v roce 2010.

Za nejhorší vládu od roku 1950 se musel omluvit

Zavadil není členem žádné politické strany, což je mezi předešlými šéfy ČMKOS unikát. Do ČSSD se nerozhodl vstoupit ani v roce 2013, kdy souhlasil, že povede sociálně demokratickou kandidátku v Praze do předčasných sněmovních voleb. Poslancem byl v letech 2013 - 2017.

V listopadu 2013 oznámil rezignaci na post předsedy ČMKOS. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 obhajoval svůj poslanecký mandát jako nestraník za ČSSD v Praze, ale neuspěl.

Absolvent odborného učiliště v oboru elektromontér a střední průmyslovky v oboru elektrotechnik proslul zejména nesmlouvavým způsobem, jakým bojoval s kabinetem Petra Nečase v době jeho vlády v letech 2010 až 2013. Zavadil byl svolavatelem řady protivládních demonstrací.

Výroky Jaroslava Zavadila

- listopad 2011: "Občané by měli vyjádřit svůj odpor aspoň tím, že se na demonstraci dostaví. To bychom jinak museli tuto vládu vyházet z oken, a to v současné době nejde. Tady defenestrace už byly tři, tak asi čtvrtá nebude. (...) A že Petr Nečas je lhář, tak to je pravda! " 

- duben 2012: „Tato vláda, která má podporu deseti procent obyvatel, se teď rozhodla, že bude pokračovat dál. (...) Jedna strana nazývá druhou slizkou a odpornou. Není snad slizká a odporná celá vláda?“

- duben 2012: "Vláda by neměla odcházet, ale měla by utíkat. Ale oni nevědí, jaký je hněv lidí. Oni nikdy nestáli na úřadech práce."

- září 2012: „Tohle, co tu máme (Nečasova vláda), je absolutně nejhorší od roku 1950.”

- září 2012: „Mám velmi vysoké sociální cítění a od toho se vše odvíjí, takže bych se viděl v levém středu.”

Na adresu vlády nikdy nešetřil peprnými výroky. Kritiku si vysloužil na podzim roku 2012, kdy pronesl, že Nečasova vláda je nejhorší od roku 1950. Později se za tento výrok omluvil a uvedl, že Nečasův kabinet je nejhorší „jen” od roku 1989.

Články k tématu