Hlavní obsah

Měli bychom změnit volební systém, navrhuje Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Složitá povolební vyjednávání stran o utvoření vládní koalice by odpadla, kdyby se v České republice změnil volební systém z poměrného na většinový. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to v neděli řekl lídr hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Podle Babiše je čas zvážit změnu systému. Dodal však, že zástupci ANO se s ČSSD během rozhovorů o možné vládní spolupráci o změně volebního zákona nebavili.

„Musíme vyřídit hlavně koncepci řízení státu,“ upozornil s tím, že rozpory mezi vyjednavači panují hlavně okolo socialisty navrhovaného navýšení daní. „Je třeba stát řídit jako firmu, racionálně,“ řekl k tomu Babiš, jehož hnutí v kampani před volbami avizovalo, že by daně snížilo.

Pro změnu volebního systému, který by dal mandát k vládnutí vítězi, je i bývalá poslankyně Hana Marvanová. Řekla, že pro změnu je už od 90. let. Je pro to, aby se volilo jako do Senátu, aby jedna strana měla většinu. „Umožňuje to, aby vládla jedna strana, ovšem, když vládne špatně, aby byla ve volbách zase vystřídána,“ uvedla Marvanová. Současně ale upozornila: „Neříkám, že je to všelék.”

Marvanová podle svých slov doufá, že si politici jednající o nové vládě uvědomují, že současný poměrný systém předpokládá konsenzus mezi stranami.

Anketa

Měl by se v České republice změnit volební systém?
Ano
86,6 %
Ne
13,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22750 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám