Hlavní obsah

Rusnokova vláda je nejlepší cestou k předčasným volbám, chválí ČSSD Zemana

Praha

ČSSD ocenila krok prezidenta Miloše Zemana, který v úterý jmenoval předsedou vlády Jiřího Rusnoka. Podle šéfa strany Bohuslava Sobotky je to nejlepší a nejrychlejší cesta k předčasným volbám. ČSSD zároveň vyzvala dosavadní vládní koalici, aby se přidala ke snaze soc. dem. rozpustit Sněmovnu. Vypsání předčasných voleb podporuje i KSČM a Věci veřejné.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed) po jmenování Jiřího Rusnoka premiérem. Vlevo první místopředseda ČSSD Michal Hašek, vpravo předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Článek

Koalice v úterý krátce před jmenováním Rusnoka premiérem oznámila, že má podporu 101 poslaneckých hlasů pro případnou vládu vedenou současnou šéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou. Podle ČSSD by ale tato většina byla „velmi nestabilní”. Bohuslav Sobotka řekl, že v současné Sněmovně není žádná jasná pravicová ani levicová většina. Většinovou podporu nebude mít ani Rusnokův úřednický kabinet.

Nejlepším řešením proto podle ČSSD je rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Sociální demokracie chce kvůli tomu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny zhruba na polovinu července, tak aby se volby mohly konat v září.

Podle Sobotky by se nemělo čekat na všechny tři pokusy jmenovat premiéra, které ústava umožňuje. Pokud by Rusnokova vláda nezískala důvěru, může prezident pověřit jiného premiéra. Třetí pokus by náležel předsedovi Sněmovny.

Pro volby jsou i KSČM a VV

Také komunisté dál podporují rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. „KSČM vítá rozhodnutí prezidenta o jmenování premiéra, které ukončilo uměle prodlužovanou agónii Nečasovy vlády. Odmítáme argumenty o ohrožení rozpočtu. Jde pouze o marketingový tah odcházejícího ministra financí. KSČM upřednostňuje mimořádné volby, ve kterých rozhodnou občané,” řekl Novinkám šéf komunistů Vojtěch Filip.

V případě vypsání voleb na září by podle Vojtěcha Filipa mohla vláda Jiřího Rusnoka předložit návrh rozpočtu na příští rok nové Sněmovně.

Věci veřejné (VV) podle předsedy Víta Bárty podporují prezidenta v krocích „co nejrychleji vyhnat Kalouska, Kubiceho a spol. z vlády”. „Je to zároveň nejrychlejší cesta, jak donutit koalici k předčasným volbám,” řekl Bárta. Zopakoval, že VV budou podporovat rozpuštění Sněmovny a zváží podporu Rusnokova kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám