Hlavní obsah

Zeman jmenuje úřednickou vládu, očekává Hašek

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek očekává, že prezident Miloš Zeman odmítne pokračování současné vládní koalice a jmenuje úřednickou vládu. Druhý muž sociální demokracie zároveň neodmítl variantu, kdy by prezident rozhodl o rozpuštění Sněmovny s mírnou prodlevou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a první místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

„Očekávám řešení, které možná nenadchne některé politické strany, které jsou zahleděny samy do sebe a hádají se pouze o křesla,“ řekl v neděli Novinkám Hašek na dotaz, jaké řešení podle něj prezident zvolí. O tom, že by se prezidentovi líbila úřednická vláda, hovořil už v sobotu po setkání se Zemanem v Lánech lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Šéf komunistů Vojtěch Filip pak po schůzce se prezidentem prohlásil, že jeho strana si dokáže ustavení úřednické vlády představit. Pokud by Zeman skutečně takové řešení zvolil, ze hry by vypadla šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), kterou její strana nominovala na premiérku.

Rozpuštění Sněmovny

ČSSD a KSČM zároveň požadují uspořádání předčasných voleb na základě rozpuštění Sněmovny. K tomu je třeba v dolní komoře získat 120 hlasů. Následně musí rozpuštění vyhlásit prezident. Není ale pevně stanoveno, v jakém termínu. A právě o to se v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT přeli ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

Zatímco Blažek tvrdil, že je zcela na prezidentovi, kdy rozpuštění Sněmovny uskuteční, Dienstbier prohlásil, že v případě velké prodlevy by přicházela v úvahu i žaloba podaná k Ústavnímu soudu. Hašek takový postup odmítl a od Dienstbiera se distancoval.

Prvního místopředsedu ČSSD evidentně rozčílilo, že senátor hrozil žalobou prezidentu Zemanovi. „Jde o jeho soukromé právní názory, ne o stanovisko ČSSD,“ uvedl Hašek na Dienstbierovu adresu. „Pokud to chce udělat, bude to jeho soukromá válka,“ komentoval pak výrok o případné ústavní žalobě na Zemana.

Hašek přitom dal najevo, že jeho straně by nevadilo, kdyby prezident posunul termín rozpuštění Sněmovny. Mělo by jít ale maximálně o týdny. Prvního místopředseda ČSSD uvedl, že Ústava ČR nestanoví závaznou lhůtu, rozhodnutí rozpustit Sněmovnu by ale měl prezident učinit bezodkladně, v řádu dnů, maximálně týdnů. „V žádném případě by nemělo jít o měsíce,“ doplnil Hašek.

Do Dienstbiera se v neděli pustila i vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). „Senátor Jiří Dienstbier se pokusil zahrát si v Otázkách Václava Moravce roli morálního arbitra. Od člena středočeské organizace ČSSD a někdejšího politického spojence Davida Ratha vskutku úsměvný výkon. Mimochodem, určitě si všichni pamatují, že zvolen byl jen díky podpoře komunistů, o kterou je písemně požádal,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám