Hlavní obsah

Měli jsme přátelský rozhovor, sdělil Nečas po schůzce se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem nastínil hlavě státu svůj pohled na současný skandál spojený s obviněním jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové, několika bývalých poslanců ODS a dalších osob. Novinářům to Nečas řekl při příchodu na podvečerní jednání Výkonné rady ODS. Se Zemanem prý předseda vlády hovořil také o řadě dalších témat domácí a zahraniční politiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

"Měli jsme přátelský a korektní rozhovor," poznamenal premiér, který v pátek v Poslanecké sněmovně odmítl kvůli kauze odejít z funkce. [celá zpráva]

"Je třeba se odkázat na jeho (Zemanovo) vyjádření z bratislavské návštěvy," reagoval předseda vlády na otázku, zda mu Zeman sdělil svůj pohled na situaci.

Zeman ve čtvrtek v Bratislavě novinářům oznámil svůj záměr sejít se v pátek s Nečasem, šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou, policejním prezidentem Martinem Červíčkem či ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Uvedl také, že příliš nevěří mediálním informacím, neboť z vlastní zkušenosti prý ví, že jsou často zkreslené, a právě proto dává přednost přímým jednáním. [celá zpráva]

Zeman byl v Bratislavě na setkání středoevropských prezidentů. "Prognostik, kterým stále ještě jsem, má být připraven na všechny eventuality," odpověděl na otázku, zda by mohla skončit nynější koaliční vláda.

Zeman se v pátek už sešel s lídrem ČSSD Sobotkou, jehož strana trvá na Nečasově pádu, dohodě o rozpuštění Sněmovny a vypsání nových voleb. [celá zpráva]

Pojítkem kauz je Nagyová

Nečasova návštěva u prezidenta souvisí s rozsáhlou razií Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), v rámci které bylo zadrženo osm lidí v kauzách, které spojuje šéfka kanceláře premiéra Nečase Jana Nagyová.

Policie při prověřování podezření, že náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na lobbisty Romana Janouška a Iva Rittiga prostřednictvím odposlechů, došla až k Nagyové. Tu viní z toho, že zaúkolovala příslušníky Vojenského zpravodajství, aby sledovali premiérovu manželku Radku Nečasovou.

Prostřednictvím Nagyové měl také Nečas nabídnout třem "rebelujícím" poslancům ODS vysoké posty v polostátních firmách výměnou za to, že odchodem ze Sněmovny zabrání pádu vlády. Podle Nečase je to standardní politické vyjednávání, policie to hodnotí jako úplatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám