Hlavní obsah

Sobotka řekl na Hradě Zemanovi, že ČSSD chce konec vlády

Novinky, jov

Prezident Miloš Zeman se v pátek vložil do řešení politické krize vyvolané rozsáhlou policejní akcí. Prezident si postupně zve na Hrad klíčové hráče. Jednal už s policejním prezidentem Martinem Červíčkem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ten mu sdělil, že jeho strana chce docílit konce kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka po schůzce prohlásil, že Zemana seznámil s postojem své strany, která požaduje okamžitý odchod vlády Petra Nečase (ODS). „Myslím, že se pan prezident intenzivně zajímá o současnou politickou situaci,“ řekl šéf ČSSD novinářům s tím, že si chce Zeman udělat informovaný názor.

Lídr sociální demokracie řekl Zemanovi, že by se měly konat předčasné volby na základě usnesení Sněmovny o jejím rozpuštění. K tomu je třeba 120 hlasů ze 200. ČSSD už podle Sobotky vede s ostatními parlamentními stranami jednání s cílem získat dostatek hlasů. Schůzky na toto téma budou pokračovat i o víkendu.

„Určitě budeme hlasy sčítat,“ podotkl Sobotka. Pokud bude sociální demokracie úspěšná, o rozpuštění bude Sněmovna hlasovat na mimořádné schůzi. Šéf ČSSD odmítl možnost, že by Zeman, jak jeden čas zvažoval, mohl na základě extenzívního výkladu ústavy odvolat premiéra. „Bylo by to v rozporu s ústavním pořádkem,“ soudí Sobotka.

Po šéfovi ČSSD si Zeman naplánoval setkání s premiérem Nečasem. Do pátečního programu si zapsal i schůzky s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Nečas po schůzce se Zemanem neposkytl žádné vyjádření, odjel rovnou na jednání Výkonné rady ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám