Hlavní obsah

Souboj s řekou prohráli, protipovodňová hráz byla o 20 centimetrů nižší

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po povodni z roku 2002 jim kolem vesnice postavili betonovou hráz. Boj s letošním živlem ale prohrála. Vzedmutí řeky šlo 20 centimetrů nad její vrch. Do domů v Hoříně na Mělnicku se nahrnula voda do výšky tří metrů. Co nevzala povodeň, doráží všudypřítomná vlhkost. Ulice se plní hromadami vyhozených věcí.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Povodeň se v Hoříně u Mělníka přelila přes hráz a šla až do tří metrů vysoko. A teď, když se lidé vracejí, jako by se jim ještě vysmívala.

Článek

Ještě v pondělí se do obce nedalo dostat osobním autem, jen náklaďákem nebo v gumovém obleku, a to navzdory usilovnému čerpání. Slunce se rozzářilo až dnes, po dvou týdnech šera a silných dešťů. Místní to proto brali blátem přes zarostlý park léta zruinovaného zámečku.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Místní se vrací přes zarostlou zahradu rozpadajícího se zámku v Hoříně do svých domovů. Teď je zde vyšlapaná blátivá cestička. Přes silnici to šlo jen v gumovém oblečení. Příliš nevěří, že se k nim dostane slibovaná finanční pomoc.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Nebezpečí i pro procházející.

V pondělí zde zoufale chyběly kontejnery, přestože hasiči dělali, co mohli. Pomáhají vyhazovat nábytek, zaplavené potraviny. Pomáhá zde i jednotka Straže Požarné z Polska.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Hasičiz Polska v Hoříně.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Je to paradox – hráz, která Hořín neochránila, teď brání hladkému odtoku povodňové vody. Čerpadla a změť hadic jsou hned vedle základního kamene připomínajícího rychle zašlou slávu, s jakou byla hráz dokončena.

„Základní kámen. Protipovodňová zeď a vodní nádrž v obci Hořín, 2008–2009“, hlásá cedulka. Nikdo ani nepomyslel, že za čtyři roky bude živlem překonána.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Hasiči a lidé z Povodí Vltavy v Hoříně.

Místy na hrázní zdi zůstaly pytle plné písku, odraz marné snahy místních zabránit tomu, čemu žádný člověk už zabránit nemohl. Přetečení.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Hráz v Hoříně se přelila. Pytle s pískem jako odraz zoufalství.

„Nepovolili tu hráz udělat vyšší. Návrhy na to byly, ale zamítli je. V domě se mi zvedla už i betonová podlaha. Vázne odvážení zničených věcí,“ řekl nezvykle klidným hlasem místní muž uprostřed kopřiv a křoví. S manželkou a dcerou se prodírali do obce rozblácenou úzkou cestičkou přes zanedbaný zámecký park.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Potraviny pryč!

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Hory zničených věcí v Hoříně připomínají barikády.

„Nějak tady vázne odvoz zničených věcí, asi toho mají hodně i jinde. Snad až odčerpají vodu ze silnice, bude lépe. Jen kdyby už nepršelo,“ zastavil se v pondělní večer jen na pár vteřin muž v montérkách u ještě nedávno výstavního domku.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Na lidi padá únava.

Pod nohama mu křupou vyhozené gramodesky, samé vzácné kousky klasiků, kteří dopadli stejně jako autíčka jeho malého chlapečka. Na mokré hromadě.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Klasické desky, které už nikdy nezahrají.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

K brodění dobře posloužily i plastové pytle od stavebního materiálu.

Na plotě o kus dál visí vodou odervaný bojler, vedle se hroutí přístavba domu. Hasiči hrnou pryč bahno. Lidé vynášejí tuny trosek. Obec se ještě v pondělí nořila do tmy, byla bez proudu.

V ulici se najednou rozsvítila pouliční světla, hned ale zhasla.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Energetik, který byl sám doma vyplaven.

„Radši jsme to ještě vypnuli, i když tahle rozvodná skříň se zdá být už dobrá,“ říká elektrikář se silnými gumovými rukavicemi. „Dáváme si velký pozor, vždyť jednoho z našich to zabilo. A doma? Taky jsme byli vyplaveni do půl metru, ale musel jsem už do práce,“ svěřuje se.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Každý pár rukou je třeba.

V úterý vyšlo slunce, dorazily kontejnery

V úterý od rána konečně nad Hořínem a celými středními Čechami září slunce. Do obce dopoledne dorazily kontejnery, silnici se zatím zprůjezdnit nepodařilo.

"Máme skvělý, funkční tým, v podstatě pět generálů, od hasičů přes policii, a výtečné lidi v záchranném systému. Jsou všude, kde je třeba. Často se jedná o zapadlé kouty, ale i tam jsou," řekl Právu starosta Mělníka Ctirard Mikeš u stále ještě neprůjezdné silnice ze Zelčína do Vrbna.

Jen deset minut před ním se zde s pomocí dobrovolných hasičů přebrodila zdravotnická hlídka z Brna spolu s policejní psycholožkou z Příbrami. Do Hořína teď míří i armádní velení.

Kroupy rozmlátily plastové nádoby na věci 

V nedalekých Klech kroupy z neděle na pondělí lidem rozmlátily plastové nádoby, ve kterých měli před povodní zachráněné věci. Ty nakonec stejně promočil déšť. Tyto škody z krup už eviduje mělnická pobočka pojišťovny Generali.

Zatímco na většině území se již lidé vracejí do svých zničených domovů a uklízejí, v pondělí večer ani v úterý stále nešlo projet přes mělnický Zelčín, kde je asi pět domů, dále do Vrbna. Hasiči zde ale operují.

Polosamoty - ztracené ostrůvky uprostřed civilizace

Přes silnici na Vrbno se přebrodil jen pásový transportér a odvážlivec v terénní Ladě Nivě.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Risknul to. Lada Niva projela. Naštěstí nezapadla do nějaké díry. Zaplavená silnice v Zelčíně ve směru na Vrbno.

Naopak místní, kteří vezli babičku se synem do Vrbna v běžném osobním voze, to se soumrakem museli v Zelčíně otočit. Volali na pomoc traktor, ale nedočkali se. A hasiči s tatrou nebo transportérem museli jinam.

„Babička to nese těžce, žije ve Vrbně padesát let a nebyla dál než v Mělníku, takže je někdy těžké ji udržet v klidu,“ říká snacha.

Jiná žena obhlíží škody v domě. „Je to tady jinak tak hezké, klidné místo, těžko půjdu jinam, nepůjdu do města, do paneláku,“ říká rozhodně, byť její domov semlela voda i v roce 2002.

O něco lépe jsou na tom lidé o pár kilometrů dál, v městečku Lužec nad Vltavou. Čerpá se, suší.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Rozervané koryto u městečka Lužec n. Vltavou.

Hráz a kameny vykládané koryto jednoho z ramen řeky ve směru na Vraňany jsou však jak po přímém zásahu bombou. V jednom místě z hluboké díry tryská smradlavý odtok, v dalším úseku je hráz úplně přervaná; v délce zhruba 50 metrů zeje díra.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Prorvaná hráz u Vraňan na mělnicku.

Reklama

Výběr článků

Načítám