Hlavní obsah

ON-LINE: Rozvodněné Labe se valí na sever

Praha
Aktualizováno

Česká republika se třetím dnem potýká s povodněmi. Podle vodohospodářů už ale Vltava v Praze kulminovala kolem šesté hodiny ráno, dál růst by neměla. Meteorologové však očekávají, že hladina Vltavy a také Labe poroste po jejich toku dále na sever.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Rozvodněné Labe 4. června v Ústí nad Labem.

Článek

23:05 - Hřensko je pod vodou. Většina obyvatel zatopených domů byla evakuována. Někteří ve svých vodou odříznutých obydlích zůstávají, i přestože v zatopené části byly odpojeny dodávky elektrického proudu. Zvyšující se průtok Labe tlačí vodu proti proudu řeky Kamenice a zvedá její hladinu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Během celého úterka hasiči na člunech zachraňovali ze zatopených objektů věci, které si majitelé nestačili odvézt.

23:01 - V Terezíně by měla voda kulminovat pravděpodobně ve středu mezi 16. a 18. hodinou. Ve městě by nemělo být víc než půl metru vody. Povodeň tu zřejmě nebude tak ničivá jako v roce 2002, jedním z pozitivních faktorů je například opravená kanalizace.

"Dneska (v úterý) už nám řekli, že se kulminace protáhne zhruba o 16 hodin, takže by to mohlo být někdy mezi čtvrtou a šestou hodinou odpoledne," informovala starostka města Růžena Čechová. "Voda už se dostala na hlavní silnici z Terezína směrem na Prahu, už se tam nedá projet," dodala.

22:50 - Radní Ústí nad Labem Pavel Dlouhý v ČT uvedl, že protipovodňové stěně na Střekově chybí k přelití pouze 20 centimetrů. „Obáváme se, že v nejbližší chvíli k tomu přelití dojde,“ řekl Dlouhý.

22:32 - Většina základních a mateřských škol v Děčíně ve středu omezí provoz. Učit se nebudou žáci školy v ulici Dr. Miroslava Tyrše a ulici Březová, kde ale bude v nouzovém režimu fungovat školní družina, stejně jako ve škole v ulici Na Stráni. Ředitelské volno dostanou žáci druhého stupně základní školy ve Školní ulici a všichni středoškoláci.

Beze změn se budou učit žáci základních škol v ulicích Na Pěšíně, Vojanova, Kamenická, Kosmonautů a Míru ve čtvrti Boletice nad Labem, stejně jako žáci prvního stupně základní školy na Máchově náměstí.

22:12 - V Ústí nad Labem skončila evakuace. Domov opustilo na 3700 osob. Hladina Labe podle předpovědi bude ve středu odpoledne nebo večer kulminovat na úrovni 11,1 metru. Řekla to mluvčí magistrátu Romana Macová. Ještě ráno vodohospodáři předpokládali, že Labe stoupne až na 11,5 metru.

22:08 - Dopravní podnik vrátí ve středu hromadnou dopravu na Strakonickou ulici. "Od zítřejší (středeční) asi 12. hodiny bude pro veškerou hromadnou dopravu otevřena Strakonická ulice v celém rozsahu. Bude možné dopravně obsloužit dnes těžko dosažitelný jih Prahy," uvedl šéf Technické správy komunikací (TSK) Ladislav Pivec. Zároveň se uvolní nájezd ze Strakonické na Pražský okruh. Autobusy ze Strakonické ulice byly odkloněny kvůli postavení protipovodňových zábran.

22:03 - Hladina rozvodněné Mrliny ve Vestci na Nymbursku klesá pomalu, obec je stále evakuovaná. Lidé do svých obydlí chodí jen pro léky nebo nakrmit zvířata a zase odcházejí. "V korytě Mrliny klesá voda velice pomalu, poklesla teprve o devět centimetrů. Mimo vesnici je to lepší, tam to kleslo možná o půl metru," uvedl místostarosta Jaroslav Jeník. Obec podle něj muselo opustit asi 280 lidí, zůstaly jen čtyři desítky mužů.

21:46 - Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) otevře ve středu v pět hodin ráno prvních pět stanic metra - Muzeum, Smíchovské nádraží, Kolbenova, Vysočanská a Českomoravská. Pokud bude Vltava i nadále klesat, celé metro by mohlo být opět zprovozněno už v pátek.

21:16 - Labe dosáhlo v Mělníku svého vrcholu na 9 metrech a 40 centimetrech. „V současné době je město za kulminací, hladina se již nezvedá,“ řekl v ČT Ctirad Mikeš. „Předpokládám, že hladina začne klesat během ranních hodin,“ podotkl.

Hasiči jsou však v Mělníku stále v pohotovosti, protože stále opravují prosakující protipovodňovou hráz. „Jsme schopni hráz stabilizovat a ochránit Mělník před povodní,“ uzavřel Mikeš s tím, že práce budou pokračovat i v noci. Hotovo by mělo být ještě před půlnocí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Lidé v Ústí se připravují na kulminaci Labe.

20:27 - Labe v Litoměřicích by mělo kulminovat zřejmě ve středu brzy ráno ve výšce zhruba deseti metrů. Lidé postižení povodní se tu již mohou hlásit o dávky hmotné nouze. Diecézní charita začne shromažďovat materiální pomoc. Vyplývá to z večerního jednání povodňového štábu.

"V Litoměřicích stále trvá předpoklad, že povodeň by měla dosáhnout o zhruba metr nižší hladiny než v roce 2002," uvedla mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová a tím, že tehdy řeka kulminovala na 11 metrech. Podle jejích slov bude Labe v Litoměřicích kulminovat pravděpodobně nad ránem, zhruba šest hodin poté, kdy dosáhne vrcholu na Mělníku.

20:11 - Labe v Mělníku kulminuje, přetečení hrází už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale stále protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde podle starosty Ctirada Mikeše přístavem, obytných budov se však nedotkne.

20:09 - Návrat Labe do koryta v Ústí nad Labem po kulminaci potrvá přibližně pět dní. Řeka má ve městě kulminovat ve středu odpoledne na 11,3 až 11,5 metru. Bude dosaženo stoleté vody. Vyplývá to z jednání Krizového štábu Ústeckého kraje.

V 19:20 byla hladina Labe v Ústí nad Labem na 996 centimetrech. Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové bylo v Ústeckém kraji evakuováno zhruba 9000 lidí. Krizový štáb předpokládá, že snížení odtoku z vltavské kaskády umožní rychlejší odtok vody z území.

19:50 - Městská knihovna v Praze uzavřela během povodní tři své pobočky. Budova ústřední knihovny na Mariánském náměstí a pobočka Holešovice mají zcela vyklizené suterénní prostory, včetně demontovaných sedaček a technického vybavení sálů. Zavřená je také knihovna v Michli. Voda se zatím nedostala do žádné z nich.

19:31 - Premiér Petr Nečas shrnul v České televizi poslední tři povodňové dny. Podle něj jsou lidé v postižených oblastech dobře koordinovaní a nedochází k žádným zmatkům. „Tato země je silnější, než si jsme často schopni připustit,“ podotkl. Zároveň zopakoval, že vláda počítá s vyčleněním finanční i hmotné pomoci postiženým.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Petr Nečas (vlevo) a starosta Mělníka Ctirad Mikeš sledovali 4. června odpoledne povodňovou situaci na Labi ve městě.

19:29 - Voda v Kralupech nad Vltavou začala klesat. Během úterního odpoledne ustoupila o 5 až patnáct centimetrů. V 18:00 ve městě zasedl opět krizový štáb.

19:13 - V parku Folimanka v Praze 2 se propadla půda, pravděpodobně podemletá vodou z rozlitého potoka Botič. Starostka Prahy 2 Jana Černochová ČTK řekla, že jde asi o metrový kráter, který se propadá.

19:07 - Hrázím, které chrání části Mělníka Pškovku a Mlazice před velkou vodou, kromě prosakování hrozí i přetečení. Hladina řeky bude podle něj na maximální úrovni okolo 21:00, měla by vystoupat na 950 centimetrů. Mezní hodnota hráze je 955 centimetrů. Původně se kulminace v Mělníku předpokládala kolem 18:00.

18:35 - Protipovodňová hráz v Mělníku začala prosakovat. Na místě nyní zasahují hasiči, kteří se průnik snaží zastavit. „Ohrožení vlnou zatím nehrozí,“ uvedl na dotaz Novinek starosta Mělníku Ctirad Mikeš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Část města Mělník byla z důvodů pokračující povodně nuceně evakuována. Na místě zasahují hasiči.

18:25 - Dálnici D8 u Prahy ve směru na Ústí nad Labem blokují kvůli dopravnímu omezení dlouhé kolony. Policie tam doprovází těžkou techniku, která jede podsypat podemletý pilíř mostu přes Vltavu. Na 15,5. kilometru se provoz ve směru z Prahy převádí do protisměru. Kolona sahá až k 8. kilometru.

17:53 - Česká republika bude při čerpání prostředků z evropského Fondu solidarity spolupracovat se Saskem a Bavorskem. Dohodli se na tom telefonicky premiér Petr Nečas (ODS) a předseda saské vlády Stanislaw Tillich (CDU).

17:44 - Hladina Labe v Mělníku stále stoupá. Pořádkové jednotky ve městě dostaly zákaz přibližovat se k hrázi, kdyby náhle povolila.

17:40 - Řeky v Libereckém kraji stále klesají. První povodňový stupeň platí podle ČHMÚ v kraji jenom na třech místech na Ploučnici na Českolipsku.

17:26 - Policisté ve středních Čechách řeší druhý případ rabování. V Chotuticích Kolínsku v pondělí kdosi odcizil šperky z evakuované budovy, které se zřítila stěna. Pachatele se zatím nepodařilo zadržet. Podobný trestný čin policisté zaznamenali i v Kralupech nad Vltavou.

Záchrana osob v KřešicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

17:23 - Povodně v Praze budou podle odhadů stát stovky miliónů korun. Jde o předběžný odhad nákladů i povodňových škod, řekl po jednání krizového štábu zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). "Pevně doufám, že konečný účet nepřesáhne miliardu korun," uvedl.

17:10 - Hlavní nádraží v Ústí nad Labem už odřízla voda, vlaky přes něj sice dál projíždějí, lidé ale vystupují a nastupují na západním nádraží. Projíždět se přes hlavní železniční stanici dá díky tomu, že koleje jsou výš než cesty k nim.

V Ústeckém kraji, který je momentálně záplavami asi nejohroženějším regionem, vlaky podle něj jezdí, například právě v Ústí jich dráhy naopak vypravily víc, aby nahradily uzavřené silnice.

16:52 - Kulminaci povodně očekávají vpodvečer v Mělníce. Ačkoli voda již dosahuje úrovně tisícileté vody, starosta Ctirad Mikeš nepovolil upouštět vodu z protipovodňové hráze, což by růst hladiny mohlo zpomalit. Obává se zaplavení nejohroženějších čtvrtí.

„Rozhodl jsem plně na svou zodpovědnost, že nebudeme mít řízenou záplavu Mělníka,“ řekl Právu Mikeš. Podle něj by to znamenalo zatopení zhruba dvou set nemovitostí v lokalitách Pšovka a Mlazice.

16:32 - Hladina řeky Kamenice ve Hřensku stoupá na úroveň 50leté vody. Extrémní stupeň nebezpečí meteorologové v obci na soutoku Labe a Kamenice vyhlašují na 275 centimetrech. Této úrovně dosáhla Kamenice podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v 16:00.

16:26 - Kvůli velké vodě uzavře policie v 18:00 pro tranzitní dopravu silniční most v Roudnici nad Labem. Jedinou spojnicí s Ústeckým krajem se tak pro nákladní dopravu nad 7,5 tuny stane nový most Generála Chábery v Litoměřicích. Ten je konstruován tak, aby odolal i povodním, které zasáhly město v roce 2002. Uzavřeny jsou již oba mosty v Ústí nad Labem, ve Štětí i druhý most v Litoměřicích.

16:08 - Děčín se připravuje na stoupání hladiny Labe. Zatímco v některých objektech už odčerpávají vodu ze sklepů, do suterénu nově otevřené budovy děčínské městské knihovny naopak vodu napouštějí. „Je to kvůli statice, aby objekt vydržel nápor stoupající vody,“ řekla pracovnice knihovny, která byla přítomna zásahu hasičů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Stoupající voda zasáhne i novou budovu děčínské knihovny.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Úterní povodňová situace v Děčíně.

15:58 - Kulminace Labe v Mělníku se očekává v 18:00, hladina by neměla přesáhnout 950 centimetrů. Hráze, jejichž mezní hodnota je 955 centimetrů, zatím drží a pracuje se na jejich zpevnění. "Prozatím hráze, které tady byly postaveny na stoletou vodu, řeku zadržují," uvedl místopředseda povodňové komise Miroslav Neumann.

15:30 - V Křešicích na Litoměřicku probíhá povinná evakuace. Záchranáři svážejí místní obyvatele, kteří se nezapojili do první evakuační vlny, speciálním obojživelným vozidlem.

Foto: Pro Novinky Jiří Forman

Vozidlo záchranné služby Trans Hospital sváží do bezpečí obyvatele Křešic ohrožené povodní.

15:23 -  Voda v Děčíně stoupá pomaleji, než se předpokládalo. Otevřený je zatím silniční most i podjezd pod nádražím, takzvané Pětimostí. Hasiči tam odčerpávají prosakující vodu a vodu z kanalizace. Podle mluvčí města Markéty Lakomé to vydrží nejspíš maximálně do 16:00 až 16:30. Potom bude uzavřený příjezd na silniční most z Podmokel.

BEZ KOMENTÁŘE: Vestec a velká vodaVideo: Radek Plavecký, Právo

15:03 - V pražském Klementinu povodňová komise Národní knihovny České republiky rozhodla o trvání uzavření Národní knihovny a celého areálu Klementina pro veřejnost s platností minimálně do konce tohoto týdne s ohledem na 3. stupeň povodňové aktivity. Nebezpečí ohrožení spodní průsakovou vodou zde dosud trvá.

15:00 - Policejní prezident Martin Červíček uvedl, že policie eviduje celkem tři případy rabování. Dva z nich se odehrály ve Středočeském kraji, další na severu Čech. Pachatele dvou z těchto případů policie dopadla, podle Červíčka se jednalo o recidivisty.

14:49 - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) upřesnil na tiskové konferenci, že kulminace Vltavy nastala v Malé Chuchli v 5:40. V současnosti na tomtéž místě činí průtok řeky 3020 kubíků za sekundu.

Předpokládá se, že v Mělníku bude voda kulminovat v úterý mezi 16. až 18. hodinou, v Kralupech nad Vltavou od 20 hodin do půlnoci. Ve středu dopoledne by měla voda dosáhnout svého vrcholu v Litoměřicích, odpoledne pak v Ústí nad Labem, kde by se měl průtok pohybovat na hodnotách 4000 až 4300 kubíků za sekundu.

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně v MělníkuVideo: Andrea Vicanová, Novinky

14:40 - Z části Mělníku Mlazice, zejména v ulici Českolipská, je zakázaná zóna, přesto tam nadále zůstávají lidé. Dochází ke konfliktům s pořádkovou jednotkou policie. Policisté se obávají zejména nočních hodin, kdy může docházet k rabování. Z Mělníka odjeli hasiči, zajišťující evakuaci, do Ústí nad Labem, kde se očekává přetečení řeky.

14:34 - ČEZ vyhlásil kvůli povodním v okresech Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín stav nouze. ČEZ Distribuce nemůže na tomto území garantovat plynulé dodávky elektřiny.

14:14 - Na řece Trnavě v Hořepníku a Červené Řečici a na Želivce v Poříčí na Pelhřimovsku platila dnes kolem 13:30 podle webových stránek Povodí Vltavy pohotovost, což je druhý stupeň povodňové aktivity. První stupeň povodňové aktivity vyžadující bdělost je podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na řece Jihlavě ve Dvorcích, Bransouzích a Třebíči-Ptáčově, bdělost je nutná také na Želivce v Želivě na Pelhřimovsku a říčce Šlapance v Mírovce na Havlíčkobrodsku.

14:03 - Pražská zoo se ve středu otevře návštěvníkům. Přístupná bude celá horní část. Z té dolní už od včerejška ošetřovatelé odvážejí zvířata do jiných zoo. V dolní části zůstaly jen gorily, které rozvodněná Vltava neohrozila. Zhruba za týden je převezou do zoo ve Dvoře Králové.

13:40 - Labe by mělo v Ústí nad Labem kulminovat ve výšce 11,5 metru, to je zhruba o 40 centimetrů méně než v roce 2002. Kulminace má přijít ve středu večer. Vyplývá to z jednání ústeckého krizového štábu, o kterém informovala mluvčí magistrátu Romana Macová.

13:35 - V Ústí nad Labem voda dosáhla odbavovacích prostor na hlavním nádraží. Cestující proto budou nastupovat a vystupovat ze západního nádraží. Vlaky budou stanicí jen projíždět.

13:26 - Odtok z Vltavské kaskády byl v úterý po poledni na pokyn ministra zemědělství Petra Bendla snížen o 100 krychlových metrů za sekundu, potvrdila mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková. Snížení odtoku má podle Bendlova záměru ochránit před zaplavením Ústí nad Labem.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná Rokytka zatopila část pražské LibněVideo: Novinky

13:10 - Hladina horního toku řeky Dyje kvůli vytrvalému dešti mírně stoupá. Na třech místech na ní platí první stupeň povodňové aktivity, bdělost, a to na Moravské Dyji v Janově, dále pak na Znojemsku v Podhradí a těsně pod Vranovskou přehradou ve Vranově-Hamrech.

12:50 - Hasiči začali zpevňovat břehy u mělnického přístavu. Začali na nejnižších místech. K dispozici budou vaky a pytle. Začne se na nejnižších místech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Premiér Nečas navštívil zatopené ZálezliceVideo: Reuters

12:36 - V řece Malé Labe ve Strážném na Trutnovsku dopoledne objevila kolemjdoucí tělo mrtvého člověka. Hasiči a policisté se nyní snaží vytáhnout mrtvého z vody. Mohlo by jít o další oběť záplav. V celé republice si povodně dosud vyžádaly zřejmě sedm lidských životů. Pohřešováni jsou také čtyři vodáci, kteří se převrhli na rozvodněných řekách.

12:21 - Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci v Zálezlicích zopakoval, že stát je připraven finančně pomoci lidem poškozeným povodní. Společně se starostou obce Jiřím Čížkem zdůraznil, že hráz, která se v pondělí protrhla, byla pouze provizorní.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněné Labe v LitoměřicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

12:14 - V Libereckém kraji se většina vodních toků v noci vrátila do svých koryt, na žádné řece již není vyhlášen stav ohrožení. Vedení kraje proto požádá o odvolání stavu nouze. „Obrátím se dnes s tímto požadavkem na centrální krizový štáb. Bude lépe, když prostředky, které vláda pro tyto účely vyčlenila, budou použity do krajů, kde je situace výrazně horší,“ řekl hejtman Martin Půta (SLK) po ranním zasedání krajského krizového štábu.

12:06 -  Pokud bude hladina Vltavy nadále klesat, mohl by pražský dopravní podnik otevřít ve středu ráno pět stanic metra, které byly uzavřeny jako poslední v pondělí večer. Novinářům to v úterý řekl ředitel podniku Milan Křístek. Na lince B jde o stanice Smíchovské nádraží, Vysočanská a Českomoravská, na lince A Muzeum a na trase C pak zastávka Kobylisy. Průtok ve Vltavě by ale musel klesnout pod 2500 krychlových metrů za sekundu, nyní činí kolem 3000 metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v pražské Libni a čtvrti SedlecVideo: Novinky

Až klesne průtok Vltavy pod 2000 krychlových metrů za sekundu, chce podnik zprůjezdnit celé metro. V osmi stanicích v centru by ale soupravy nezastavovaly, pouze projížděly. Normální provoz metra bude obnoven až poté, co průtok vody klesne pod 1500 metrů, dodal Křístek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Cestující na Karlově náměstí studuje vedení náhradní dopravy

11:57 - Do středečního rána naprší v Čechách už jen do pěti milimetrů srážek, v Jeseníkách a Beskydech však až 35 milimetrů. Ve středu má na horách na východě spadnout dalších 20 milimetrů. Počítá s tím aktuální předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Zatímco od západu Čech by se mělo během noci vyjasňovat, na Moravě se mohou vyskytnout i bouřky.

11:47 - V Litoměřicích byl v noci uzavřen Tyršův most, což komplikuje dopravu ve městě. Poblíž Litoměřic voda zatopila Křešice, Mlékojedy a Třeboutice.

11:31 - Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) nařídil snížit odtok vody z Vltavské kaskády o 100 kubíků. Opatření má ochránit Ústí nad Labem. „Společně s Povodím Vltavy hledáme způsob, jak odtok snižovat dál, aby se Ústečtí nemuseli obávat, že voda z Labe přeteče přes protipovodňové stěny,“ uvedl Petr Bendl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná Vltava v Praze v úterý začala pomalu klesatVideo: Reuters

11:20 - V Lovosicích zaplavilo Labe lesopark Osmička, pod vodou je také supermarket Penny, čerpací stanice Benzina a Zámecká ulice až ke sportovním halám. Voda se blíží do obytných míst.

10:54 - Situace v Terezíně je nadále napjatá. Výzvu k evakuaci uposlechla podle starostky Růženy Čechové většina obyvatel, zbývající nyní objíždějí strážnici a vysvětlují jim situaci. Ohře by měla v pevnostním městě kulminovat v úterý pozdě večer, zatím není jisté, zda se voda dostane až do města. „Byla bych nejšťastnější člověk pod sluncem, kdyby se nám povodeň vyhnula,“ řekla Právu Čechová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průtoku Labe Ústím nad Labem

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průtoku Vltavy Malou Chuchlí

10:48 - Galerie hlavního města Prahy (GHMP) odhaduje zatím škody po povodni na 30 miliónů korun. Zaplavena je část areálu Trojského zámku, budovy i zeleň. Dosud přitom neskončily opravy zámku, které si vyžádaly povodně před jedenácti lety. Stály již přes 60 miliónů korun.

Foto: Archiv Galerie hlavního města Prahy

Záplavy zasáhly také trojský areál Galerie hlavního města Prahy.

10:46 - V Ústeckém kraji muselo opustit domov zhruba 6000 lidí. Evakuace končí na Litoměřicku, z bytů a domů odcházejí ještě obyvatelé Ústí nad Labem a Děčína. Novinářům to po jednání krizového štábu řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

10:42 - Policie začala evakuovat obyvatele mělnické čtvrti Mlazice, kteří odmítli uposlechnout výzvu k povinné evakuaci. Jde o desítky lidí, kteří nechtěli opustit své domovy. Na Labi u Mělníka byl v noci na úterý vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení.

10:27 - Nemocnice Na Františku, která v neděli kvůli hrozbě povodní evakuovala pacienty, nemusela v úterý v noci zatopit kotelnu, aby zabránila proniknutí záplavové vody do budovy. Ještě v pondělí večer tuto variantu zvažovala, ale ani kulminace Vltavy na 3200 krychlových metrech za sekundu nemocnici neohrozila. Nemocnice čeká na signál, aby začala chystat návrat pacientů. Pražské záchrance nepřibyl v souvislosti s povodněmi počet výjezdů.

10:25 - Ředitel Dopravního podniku Praha (DPP) Milan Křístek v České televizi uvedl, že zprovoznění pražského metra rozhodně není v úterý na pořadu dne. Zdůraznil, že se musí postupovat po jednotlivých krocích v závislosti na klesajícím průtoku Vltavy.

10:15 - Rodiče dětí do deseti let, jejichž školky a školy se kvůli povodni zavřely, mohou zůstat se svými potomky doma „na paragrafu“. Pro čerpání ošetřovného doloží potvrzení, které jim vystaví pracovníci mateřinky či školy. Informovala o tom mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová. Podle ní nárok na ošetřovné nemají osoby samostatně výdělečně činné, lidé zaměstnaní na dohodu či ti, co pracují z domova.

10:12 - V Ústí nad Labem podle České televize vrcholí evakuace některých oblastí. V 11 hodin začne policie obcházet domy a kontrolovat, zda v nich někdo nezůstal. Hladina Labe v Ústí nadále stoupá.

10:03 - Pražská policie kvůli záplavám posílila hlídky, v ulicích má asi 1000 lidí. Dohlížejí zejména na plynulost dopravy, ale pomáhají i s evakuací, se stavbou protipovodňových bariér nebo s hlídáním evakuovaných domů. V Praze zatím nebyl zaznamenán žádný případ rabování, policie kvůli povodni neeviduje ani žádného pohřešovaného člověka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povodňová situace v Praze kamerami agentury ReutersVideo: Reuters

09:33 - Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) konstatoval pro Českou televizi, že průtok Vltavy v Praze je stabilizovaný a pohybuje se kolem 3000 kubíků za sekundu. Hladiny přítoků Vltavy významně poklesly a podle Hudečka by měla být situace stabilizovaná.

Zatím podle Hudečka není jasné, do kdy potrvají uzavírky a omezení v MHD. Co se týče možného otevření zavřených stanic metra, uvedl Hudeček, že „na nejbližší den toto není ve výhledu“.

Foto: Josef Koukal, Právo

Soutok rozvodněné Vlatavy a Lebe u Mělníka

09:15 - V Lužci nad Vltavou na Mělnicku se v úterý ráno protrhl Vraňansko-hořínský plavební kanál. Byla nařízena dobrovolná evakuace, při níž obec opustilo asi 620 lidí.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky na tocích v úterý k 09:00 hod.

09:05 - Pod vodou se ve středu ráno ocitla i část obce Libiš na Mělnicku. Policisté i hasiči hlídají okolí Spolany Neratovice, která se rozprostírá částečně i na území Libiše.

08:57 - Hasiči do úterní 6. hodiny evakuovali v Čechách před velkou vodou 8340 lidí, z toho 5329 v Ústeckém kraji. Zachránili přes tři stovky lidí v povodněmi postižených oblastech .

08:46 - Kralupy nad Vltavou žádají kraj o snížení průtoku Vltavské kaskády. Další zvyšování průtoku by ve městě ohrozilo životy a způsobilo další škody. ČTK to řekl starosta města Petr Holeček.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná řeka v Kralupech nad VltavouVideo: Bohumila Kunertová, Novinky

Voda v Kralupech po půlnoci stoupla asi o 30 centimetrů a rozlila se po městě. Zasáhla i nádraží a hlavní pěší tepny. Všechny ulice v centru města jsou zality vodou. Evakuována jsou ve městě dvě sídliště, nemocnice, domov pro seniory a několik ulic. Dopoledne by měla Vltava v Kralupech kulminovat.

08:41 - Kvůli záplavám bylo před 8. hodinou zcela uzavřeno v ČR celkem osm úseků železnice. Ovšem také na dalších tratích může docházet ke zpožděním, snížení rychlosti či odklonům vlaků.

Mezi zcela uzavřenými je úsek Praha–Jílové u Prahy. Ve středních Čechách nejezdí vlaky ještě v úsecích Kouřim–Pečky na Kolínsku a na Nymbursku na tratích Křinec–Městec Králové a Rožďalovice–Veleliby.

Na severu a západě Čech jsou neprůjezdné úseky Křižany–Rynoltice na Liberecku, Moldava na Teplicku–Most, kde spadly na trať stromy, Smidary–Nový Bydžov na Královéhradecku a Kunčice nad Labem–Pilníkov na Trutnovsku. V jižních Čechách nejezdí vlaky mezi Protivínem a Ražicemi na Písecku.

08:40 - Krizový štáb města Mělník na svém ranním zasedání rozhodl, že je s okamžitou platností vyhlášena nařízena evakuace osob v části Mlazice a Pšovka. V 11 hodin uzavře prostor policie a nebude možné se do něj vracet.

08:22 - Podle tiskové mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové ráno v oblasti povodí řeky Moravy prší, přičemž největší srážky jsou na Olomoucku a na Vysočině, kde napadlo 20–35 mm. „Podle předpovědi ČHMÚ má i nadále pršet, proto očekáváme v průběhu dne vzestup některých hladin toků na 1 SPA, ojediněle na 2 SPA, a to hlavně v Beskydech,“ uvedla.

První stupeň povodňové aktivity panuje v současnosti na téměř celém toku řeky Jihlavy, na Dyji na odtoku z Nových Mlýnů a v Podhradí nad Dyjí. „Předpouštíme nádrže Bystřička, Slušovice, Letovice, Boskovice a Koryčany a během dopoledne začneme preventivně zvyšovat odtok opět v nádrži Vranov,“ doplnila.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zaplavený podjezd před mostem Edvarda Beneše

08:08 - Tramvajová doprava byla zastavena v Praze 8 mezi Libní a Kobylisy. Voda na Elsnicově náměstí v Libni ohrožuje tramvajovou trať. Mezi Kobyliským náměstím a Palmovkou jezdí náhradní autobusy, z Kobylis do Ďáblic pak náhradní tramvajová linka. Mapu uzavírek na silnicích v hl. m. Praze najdete zde.

08:02 -  Vltava v Praze podle vodohospodářů již kulminovala, v 06:00 dosáhl průtok hodnoty 3210 metrů krychlových za sekundu. Ani podle meteorologů nebude v nejbližší době hladina výrazně růst. Nyní v hlavním městě protéká 3190 kubíků vody za sekundu. Situaci dříve komplikoval sílící průtok Berounky, ale i ta již podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kulminovala a její hladina klesá. Navíc vodohospodáři neplánují upouštět vltavské přehrady.

07:56 - Kvůli záplavám bylo v Česku dnes ráno neprůjezdných 138 úseků silnic. Silnice jsou většinou zaplavené. Nejvíce uzavírek je ve středních Čechách, Praze a v Ústeckém kraji.

Uzavírky jsou převážně na silnicích druhých a třetích tříd a místních komunikacích v obcích. Uzavřený je mimo jiné 19 kilometrový úsek levobřežní silnice I. třídy číslo 30 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem a navazující silnice I. třídy číslo 62 z Ústí do Děčína. Kvůli zaplavené I/30 je uzavřený také exit 68 ve směru na Ústí nad Labem.

V Praze řidiči neprojedou zejména Strakonickou ulicí, Podbabskou a Rostockou, Papírenskou, Modřanskou, Lysolajskou, Povltavskou, po Smetanově nábřeží nebo ulicí Pod Paťankou. Uzavřený je také Libeňský most.

07:56 - Vlaky na většině železničních tratí v ČR jezdí. Omezení zasáhla především regionální tratě nebo ty v blízkosti Vltavy a Labe, uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Podle ní se v úterý k 7:30 ráno omezení dotkla zhruba osmi tratí. A to v úsecích Kouřim – Pečky, Křižany – Rynoltice, Smidary – Nový Bydžov a Kunčice nad Labem – Pilníkov, Křinec – Městec Králové, Protivín – Ražice, Moldava v Krušných horách – Most, Praha – Jílové u Prahy a Rožďalovice – Veleliby. V Praze, Ústí nad Labem a Děčíně zajišťují vlaky Českých drah také pomoc MHD a zajišťují dopravu mezi oběma břehy Labe.

07:37 - Hladiny řek v Plzeňském kraji klesají. Platí to i pro největší Berounku. Radbuza a Úhlava kulminovaly v pondělí odpoledne. Uvedl to dispečer plzeňského závodu Povodí Vltavy Karel Zelenka. Meteorologové zatím v regionu nepředpovídají výraznější deště. Jediný krátkodobý a přechodný vzestup je na Radbuze v Lhotě před Plzní, kam dotéká pondělní vlna po nočních deštích.

07:19 - V Jižních Čechách hladiny řek většinou klesají, voda mírně stoupá jen na Nežárce a některých místech Lužnice. Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí pro 15 vodoměrných stanic, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. V Klenovicích na Táborsku se výška hladiny Lužnice pohybuje kolem 313 centimetrů, což je přibližně o dva metry více v porovnání s normálem.

07:16 -  Stoupající hladina vody uzavřela Tyršův most v Litoměřicích a výjezd z města směrem na Terezín a k obchodním centrům. V noci strážníci na člunech evakuovali ubytovnu.

06:48 -  Na třetí povodňový stupeň se zvedla kolem třetí ráno Kamenice v Hřensku. Hladina Kamenice byla v 05:20 na 159 cm. Voda ale nepřitekla po proudu, hladina stoupá proti proudu od řeky Labe. Na třetím stupni jsou v Ústeckém kraji Labe, Ohře v Lounech, která má 51 cm, Bílina v Trmicích s 224 cm a Flájský potok na Mostecku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Povodňová sitace ve Hřensku na Děčínsku 3. června.

06:42 -  Stav ohrožení je v Libereckém kraji stále na Smědé v Předláncích ve Frýdlantském výběžku. Druhý povodňový stupeň platí na Ploučnici v České Lípě, stav bdělosti zůstává na Panenském potoce, Lužické Nise a Jeřici. Hladiny řek ale spíše klesají, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

06:34 - V 6:20 hodin byl průtok Vltavy v Praze 3190 kubíků za vteřinu. To znamená, že hladina klesla. Oproti stavu z 5:00 se průtok v Praze - Chuchli snížil o 27 kubíků za vteřinu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Zvýšená hladina Vltavy v Praze v pondělí 3. 6. 2013 u můstku na Slovanský ostrov, v pozadí Karlův most.

06:23 - V Děčíně nařídili evakuaci většiny ulic, které sousedí s Labem. Časně ráno byla hladina ve výšce 831 centimetrů, obvykle tam jsou méně než tři metry vody. Labe stoupne podle nejnovějších prognóz o půl metru méně než v roce 2002, kdy dosáhlo 12,25 metru.

06:18 - Hladina Berounky začala klesat.

06:11 - Ústí nad Labem rozhodlo o odchodu dalších asi 2000 lidí. Opustit domovy bude muset do dnešních 11:00 část obyvatel Církvic, Brné, Střekova, Svádova, Vaňova, Krásného Března, Neštěmic, Mojžíře i centra. Město zřídilo čtyři evakuační centra s 2960 místy.

06:00 - Hladina Vltavy v Praze stoupá. Korytem před hodinou protékalo 3217 kubíků za sekundu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Evakuace obyvatel ze Zálezlic na Mělnicku začala už v pondělí.

05:52 - Kvůli protržení rozestavěné hráze v Zálezlicích na Mělnicku museli evakuovat 80 lidí, dalších zhruba 120 odešlo samo. Obec mezi Vltavou a Labem je odříznutá od okolí a voda tam stále stoupá.[celá zpráva]

05:43 - S pokračujícími záplavami se i dnes budou potýkat země střední Evropy. Hladiny některých velkých řek v Německu, v Rakousku, na Slovensku a v Maďarsku se mají blížit kulminaci.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Slapská přehrada na prasknutí

05:19 - Průtok Vltavy Prahou se v 04:00 hodin zvýšil na 3199 kubíků za vteřinu.

05:12 - V Zálezlicích na Mělnicku nevydržely provizorní hráze a voda zatopila další domy, informovala Česká televize.

04:15 - Průtok Vltavy v Praze se blíží avizovaným 3300 metrům krychlových za sekundu. V 03:20 hodin byl již 3201 kubíků za vteřinu. Průtok Berounky v Radotíně při soutoku s Vltavou byl v 03:00 hodin 1120 kubíků za vteřinu.

04:03 - Na Labi u Mělníka byl vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení. Podle hydrometeorologů tam hladina řeky okolo 3:30 hodin přesahovala 8,6 metru, průtok byl 3730 kubíků za sekundu. [celá zpráva]

03:07 - Hladina Berounky v dolním toku by ještě mohla růst do časných ranních hodin. I na Lužnici lze očekávat pozvolné zvyšování hladiny na dolním úseku.

02:32 - Průtok Berounky v Radotíně u Prahy činil o půlnoci 1090 kubíků za sekundu.

02:13 -  V Terezíně na Litoměřicku se mělo do půlnoci evakuovat téměř 2000 lidí, většina z města už odešla. Uzavřen je i Památník Terezín připomínající nacistické židovské ghetto. Obyvatelé se obávají, že se zopakuje situace z roku 2002, kdy město zaplavila zpětná vlna vody z rozvodněného Labe, do kterého se Ohře kousek od Terezína vlévá.

01:50 - Pražská policie bude kvůli zatopení Strakonické ulice odklánět nákladní auta už v Dobříši a osobní u Zbraslavi. Opatření zkomplikuje dopravu. Policie vyzývá řidiče, aby si ráno dobře promysleli, zda je nutné, aby do Prahy jeli. [celá zpráva]

01:42 - Průtok Vltavy v centru Prahy se zvýšil. U Nemocnice Na Františku před půlnocí zaznamenali průtok 3119 kubíků za sekundu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bagr odklízí naplaveniny na uzavřeném Karlově mostě v Praze.

01:22 - V Děčíně přibývají na obou březích Labe další ulice, kde byla vyhlášena evakuace. Na levém jde o Labské nábřeží a na pravém část města zvanou Jakuby. O půlnoci město vyhlásilo evakuaci pro velkou část čtvrti Podmokly okolo hlavního nádraží. V pobřežních částech města a v nedalekém evakuovaném Hřensku bude odpojena elektřina.

01:11 - Protipovodňové zábrany v Praze jsou připravené na stoletou vodu a neměly by být překonány. Po nočním zasedání pražského krizového štábu to uvedl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Zábrany by podle něj měly udržet vodu o průtoku 4160 metrů krychlových za sekundu, hranice stoleté vody na Vltavě je 4000 kubíků nižší.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Na velkou vodu se v Ústí nad Labem připravují v okolí hlavního nádraží.

00:52 - V Ústí nad Labem uzavírají most Dr. Edvarda Beneše. Střekov odříznutý od zbytku města propojí speciální vlak. První souprava mezi nádražími Střekov a Západ vyjede ve 4:47 hodin.

00:43 - Ve Žlutých lázních v Praze mají problém s uvolněným pontonem. Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že ponton není možné odstřelit, situace se bude řešit ráno. Mluvčí hasičů Pavlína Adamcová uvedla, že hasiči místo opustili s tím, že situaci nejsou schopni za tmy vyřešit.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Odpolední stav hladiny Vltavy v Holešovicích pod mostem Barikádníků

00:29 - V Kralupech nad Vltavou znovu stoupá voda. Vedení města zvažuje další evakuace.

00:20 - Průtok Vltavy v centru Prahy u Nemocnice Na Františku byl před 22. hodinou 3049 kubíků za vteřinu. O hodinu později byla v místě hladina ve výšce 536 centimetrů, uvádí web Povodí Vltavy.

23:46 - Z Vltavské kaskády dál upouštějí vodu, hladina Vltavy ale podle ČT přestala stoupat.

23:42 - Také v Lounech vystoupala Ohře na třetí stupeň. V 21:00 hodin byla hladina na 490 centimetrech.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Velká voda v Davli u Prahy

23:37 - V Děčíně evakuují další ulice, uvedla Česká televize s tím, že levý břeh Labe bude řízeně zatápět voda.

23:28 - Deště se přesunou na Moravu, upozornil Český hydrometeorologický ústav. Pršet má zejména v Beskydech, kam se blíží bouřky a vydatné deště z Polska, v úterý tam může spadnout až 100 mm srážek. V Jeseníkách může spadnout až 30 milimetrů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rozvodněná Vltava u Lužce nad Vltavou na Mělnicku.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám